Smakosze.pl Przepisy Wachowicz miesza go z dżemem i zalewa sałatę lodową. Taka surówka to prawdziwy rarytas
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Wachowicz miesza go z dżemem i zalewa sałatę lodową. Taka surówka to prawdziwy rarytas

10 czerwca 2024

Ewa Wachowicz pokazała swój sposób na dressing do bardzo prostej sałatki. Okazuje się, że dżem malinowy nawet zwykłym składnikom dodaje niezwykłego smaku. Z takim sosem każda sałatka jest w jakimś sensie sałatką owocową.

Sałata z kapusty lodowej

Wiele przepisów co i rusz przypomina nam, że owoce nie muszą być produktem deserowym . Jabłka, maliny czy truskawki mają w sobie tyle aromatów typowo roślinnych czy kwasowych, że lekka słodycz nie przeszkadza w łączeniu ich z wytrawnymi czy słonawymi smakami – a wręcz przeciwnie. To taka odwrotność marchewek i buraków, które – na codzień uważane za warzywa – świetnie odnajdują się w kompozycjach deserowych.

Obok doskonałych sałatek takich jak ta ze szparagami i truskawkami, świetnie w daniach tego typu odnajdują się maliny . Możemy dodać ich owoce jako składnik sałatki. Ewa Wachowicz podsuwa jednak inny pomysł: przygotowanie owocowego winegretu .

dżem malinowy
fot. Canva
Dziadek mieszał 3 składniki i podlewał nimi pomidory. Jego zbiory robiły wrażenie co rok

Malinowy winegret do sałatki

Nie ma w tym przepisie nic niecodziennego dla żadnej gospodyni, która w swoim repertuarze ma sos typu winegret . Połączenie octu balsamicznego i oliwy to przecież klasyka kuchni. Jednak u Wachowicz, w zestawieniu z dżemem malinowym ta klasyka ma wyjątkowy charakter.

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka dżemu malinowego
  • Sól, pieprz

Sałatka Ewy Wachowicz

Do miski wrzucamy porwane na małe kawałki liście sałaty lodowej . Ewa Wachowicz radzi, by głąba kapuścianego pozbyć się mocnym uderzeniem kapusty o deskę. Pomidora kroimy w cząstki, a paprykę w kostkę.

Do małego słoiczka wlewamy oliwę i ocet balsamiczny. Dodajemy dżem malinowy , małą szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Słoiczek zakręcamy i mocno wstrząsamy. Tak powstanie zawiesista malinowa emulsja . Sałatkę polewamy sosem na krótko przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na zupę pulpetową i paluszki ziemniaczane .

malinowy winegret
fot. Canva
Poszedł na jagodzianki do Gessler. Tak drogo jeszcze nigdy nie było
Ciasto Kora Dębu to prawdziwy hit. Mógłbym je jeść dosłownie na okrągło
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy