Wachowicz miesza go z dżemem i zalewa sałatę lodową. Taka surówka to prawdziwy rarytas
Ewa Wachowicz pokazała swój sposób na dressing do bardzo prostej sałatki. Okazuje się, że dżem malinowy nawet zwykłym składnikom dodaje niezwykłego smaku. Z takim sosem każda sałatka jest w jakimś sensie sałatką owocową.
Sałata z kapusty lodowej
Wiele przepisów co i rusz przypomina nam, że owoce nie muszą być produktem deserowym . Jabłka, maliny czy truskawki mają w sobie tyle aromatów typowo roślinnych czy kwasowych, że lekka słodycz nie przeszkadza w łączeniu ich z wytrawnymi czy słonawymi smakami – a wręcz przeciwnie. To taka odwrotność marchewek i buraków, które – na codzień uważane za warzywa – świetnie odnajdują się w kompozycjach deserowych.
Obok doskonałych sałatek takich jak ta ze szparagami i truskawkami, świetnie w daniach tego typu odnajdują się maliny . Możemy dodać ich owoce jako składnik sałatki. Ewa Wachowicz podsuwa jednak inny pomysł: przygotowanie owocowego winegretu .
Malinowy winegret do sałatki
Nie ma w tym przepisie nic niecodziennego dla żadnej gospodyni, która w swoim repertuarze ma sos typu winegret . Połączenie octu balsamicznego i oliwy to przecież klasyka kuchni. Jednak u Wachowicz, w zestawieniu z dżemem malinowym ta klasyka ma wyjątkowy charakter.
Składniki
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka dżemu malinowego
- Sól, pieprz
Sałatka Ewy Wachowicz
Do miski wrzucamy porwane na małe kawałki liście sałaty lodowej . Ewa Wachowicz radzi, by głąba kapuścianego pozbyć się mocnym uderzeniem kapusty o deskę. Pomidora kroimy w cząstki, a paprykę w kostkę.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę i ocet balsamiczny. Dodajemy dżem malinowy , małą szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Słoiczek zakręcamy i mocno wstrząsamy. Tak powstanie zawiesista malinowa emulsja . Sałatkę polewamy sosem na krótko przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na zupę pulpetową i paluszki ziemniaczane .