Weź kilka ziemniaków, najprostsze dodatki i zrób paluszki, o które wszyscy będą cię błagać
![paluszki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/1920/paluszki_13a08d582f.jpg)
Jak zrobić przekąskę pełną smaku i której zapach roznosi się po całym domu? Jak zaskoczyć domowników i nie wydać zbyt wiele? Wystarczy wziąć kilka ziemniaków, dodać odrobinę sera i natkę pietruszki. Raz-dwa będą gotowe pyszne i chrupiące paluszki. Każdy głodomór sięgnie po nie z przyjemnością.
Chrupiąca przekąska z ziemniaków
Zjadłabyś coś smacznego? Jeśli marzy ci się pyszna przekąska, to poznaj ten prosty przepis. Dzięki niej niebawem schrupiesz paluszki, które są pyszne i aromatyczne. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników.
Przydadzą się ziemniaki, ser wędzony i natka pietruszki. Możesz dodać ulubione przyprawy, by paluszki smakowały jeszcze lepiej. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Ricette Fresche. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
![paluszki](https://images.iberion.media/images/origin/paluszki_e344947539.jpg)
Jak zrobić paluszki z ziemniaków?
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 80 g wędzonego sera
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach, a następnie obrania ich ze skórki. Rozgnieć je i dołóż posiekaną natkę pietruszki. Dodaj też starty ser żółty.
Wsyp sól, pieprz i słodką paprykę. Możesz też użyć innych ulubionych przypraw. Teraz składniki dokładnie wymieszaj i wsyp mąkę ziemniaczaną. Ponownie wszystko wymieszaj, a na stolnicę wsyp trochę mąki.
Chrupiące paluszki, że palce lizać
Wyłóż ciasto, wyrabiaj je, obsyp mąką i wałkuj. Podziel placek na dość grube paluszki, przełóż je do patelni i smaż w głębokim oleju. Odwracaj na drugą stronę podczas smażenia. Gdy paluszki będą miały złoty kolor, to wyjmij je na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Paluszki są smaczne, chrupiące i będą idealne jako przekąska. Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj danie w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić faszerowaną cukinię z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na zupę z kalarepy.
![paluszki](https://images.iberion.media/images/origin/paluszki_e0704db98a.jpg)
Źródło: YouTube/ricettefresche
Zdjęcia: screen YouTube/ricettefresche
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![deser](https://images.iberion.media/images/origin/deser_486b9d8e0e.jpg)
![nalewanie cold brew](https://images.iberion.media/images/origin/coldbrew1_b4bd8035bb.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_01a186c442.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![faszerowane kotlety z piersi kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_niedziele_c6064e8fae.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![sałatka z pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_af8f63b6fb.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_50e3d96394.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![ser z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_1f8a670ac4.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Borówki](https://images.iberion.media/images/origin/borowki_1_d9a6282f4b.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![Nawóz](https://images.iberion.media/images/origin/Nawoz_6f1b5bc0f8.jpg)