Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kilka ziemniaków, najprostsze dodatki i zrób paluszki, o które wszyscy będą cię błagać
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.06.2024 16:09

Weź kilka ziemniaków, najprostsze dodatki i zrób paluszki, o które wszyscy będą cię błagać

paluszki ziemniaczane
Fot. YouTube/ricettefresche

Jak zrobić przekąskę pełną smaku i której zapach roznosi się po całym domu? Jak zaskoczyć domowników i nie wydać zbyt wiele? Wystarczy wziąć kilka ziemniaków, dodać odrobinę sera i natkę pietruszki. Raz-dwa będą gotowe pyszne i chrupiące paluszki. Każdy głodomór sięgnie po nie z przyjemnością. 

Chrupiąca przekąska z ziemniaków

Zjadłabyś coś smacznego? Jeśli marzy ci się pyszna przekąska, to poznaj ten prosty przepis. Dzięki niej niebawem schrupiesz paluszki, które są pyszne i aromatyczne. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Przydadzą się ziemniaki, ser wędzony i natka pietruszki. Możesz dodać ulubione przyprawy, by paluszki smakowały jeszcze lepiej. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Ricette Fresche. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

paluszki
Fot. YouTube/ricettefresche
Henia robi najlepsze ciasto z jagodami. Zawsze znika w mgnieniu oka

Jak zrobić paluszki z ziemniaków?

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 80 g wędzonego sera
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach, a następnie obrania ich ze skórki. Rozgnieć je i dołóż posiekaną natkę pietruszki. Dodaj też starty ser żółty.

Wsyp sól, pieprz i słodką paprykę. Możesz też użyć innych ulubionych przypraw. Teraz składniki dokładnie wymieszaj i wsyp mąkę ziemniaczaną. Ponownie wszystko wymieszaj, a na stolnicę wsyp trochę mąki. 

Chrupiące paluszki, że palce lizać

Wyłóż ciasto, wyrabiaj je, obsyp mąką i wałkuj. Podziel placek na dość grube paluszki, przełóż je do patelni i smaż w głębokim oleju. Odwracaj na drugą stronę podczas smażenia. Gdy paluszki będą miały złoty kolor, to wyjmij je na talerz wyłożony papierem do pieczenia.

W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Paluszki są smaczne, chrupiące i będą idealne jako przekąska. Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj danie w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić faszerowaną cukinię z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na zupę z kalarepy. 

paluszki
Fot. YouTube/ricettefresche

Źródło: YouTube/ricettefresche

Zdjęcia: screen YouTube/ricettefresche