Wachowicz robi kotlety mielone z aż 2 rodzajów mięsa. Nie ma mowy o przypadku
Kotlety mielone każdy robi nieco inaczej. Ewa Wachowicz stawia na połączenie kaczki i wieprzowiny, uzyskując danie o bogatym smaku i delikatnej teksturze. Jest proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.
Przepis na kotlety mielone Ewy Wachowicz
Przygotowane z kaczki i wieprzowiny mięsne rarytasy spodobają się nawet wybrednym. Do ich zrobienia nie potrzeba wiele więcej produktów ponad standardowe dodatki do kotletów mielonych. Tym razem jedynie zamiast natki pietruszki czy koperku dodamy mięte, a mięso grillujemy, by było lżejsze.
Składniki:
- 400 g piersi z kaczki
- 400 g łopatki wieprzowej
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duże jajo
- 1 bułka
- mleku do namoczenia
- świeża mięta
- sól i pieprz w ilości do smaku
- masło klarowane lub olej do smażenia
Jak zrobić smaczne kotlety mielone? Ewa Wachowicz łączy dwa mięsa
Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Warzywo szklimy na patelni na wybranym tłuszczu. Pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
Zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy, by ostygło. Bułkę zalewamy mlekiem i także ją odstawiamy. Opłukaną miętę siekamy. Mięso mielimy w maszynce i umieszczamy w misce.
Dodajemy odciśniętą z płynu, miękką bułkę, miętę oraz zawartość patelni. Wbijamy jajo i wyrabiamy masę. Formujemy kotlety mielone i smażymy je na patelni grillowej przez około 4 minuty z każdej strony.
Jak podać kotlety mielone Ewy Wachowicz?
Ciepłe mięsny rarytas świetnie smakuje z ziemniakami i surówką. Smaczna będzie np. klasyczne połączenie marchewki i jabłka albo mniej typowe selera i żurawiny.
A jeśli szukacie innych pomysłów na smaczne danie obiadowe, sprawdźcie też proste kotlety mielone z piekarnika oraz pyszne pulpety z marchewki, które olśnią nie tylko wegetarian.
Źródło: pyszności