Wachowicz robi niezwykłe ziemniaki z piekarnika. Sięga po regionalny przysmak
Ziemniaki pieczone są znakomitym dodatkiem do obiadu. Podane z oscypkiem mogą też stanowić samodzielną, pełną smaku przekąskę. Z recepturą Ewy Wachowicz zrobicie ją sprawnie i zachwycicie najbliższych. Musicie spróbować.
Przepis na wyborne ziemniaki od Ewy Wachowicz
Pieczone ziemniaki z dodatkiem aromatycznego oscypka skuszą niejednego amatora ciepłych przekąsek. Kremowe warzywo z lekko stopionym serem podkreślimy pięknie pachnącym rozmarynem i przełamiemy wyborną szynką. Będzie pysznie.
Składniki:
- 8 mączystych ziemniaków średniej wielkości
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 wędzony oscypek
- plastry ulubionej szynki
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszne ziemniaki? Ewa Wachowicz dodaje oscypka
Zaczynamy od starannego umycia warzyw pod bieżącą wodą, korzystając ze szczoteczki. Nie obieramy ich, a jedynie nacinamy lub wycinamy kliny. Umieszczamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze , smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy solą oraz pieprzem.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie w przestrzeniach utworzonych przy cięciu naprzemiennie układamy plastry oscypka i szynki. Dodajemy też rozmaryn . Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza do 15 minut.
Jak podać pieczone ziemniaki?
Pieczone warzywo serwujemy od razu po przygotowaniu. Nie wymaga już żadnych dodatków , ale jeśli mamy ochotę, podajmy do niego prostą sałatkę z pomidorkami lub surówkę z marchewki lub kapusty. Możemy też posypać je posiekanym szczypiorkiem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na podanie ziemniaków. Szczególnie polecamy prosty i tani gulasz z ich udziałem. Być może skusi was też znakomita sałatka ziemniaczana Tomasza Strzelczyka .
Źródło: ewawachowicz