Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi niezwykłe ziemniaki z piekarnika. Sięga po regionalny przysmak
canva/Oleksandr Prokopenko; IG/ewawachowicz

Wachowicz robi niezwykłe ziemniaki z piekarnika. Sięga po regionalny przysmak

14 maja 2023

Ziemniaki pieczone są znakomitym dodatkiem do obiadu. Podane z oscypkiem mogą też stanowić samodzielną, pełną smaku przekąskę. Z recepturą Ewy Wachowicz zrobicie ją sprawnie i zachwycicie najbliższych. Musicie spróbować.

Przepis na wyborne ziemniaki od Ewy Wachowicz

Pieczone ziemniaki z dodatkiem aromatycznego oscypka skuszą niejednego amatora ciepłych przekąsek. Kremowe warzywo z lekko stopionym serem podkreślimy pięknie pachnącym rozmarynem i przełamiemy wyborną szynką. Będzie pysznie.

Składniki:

  • 8 mączystych ziemniaków średniej wielkości
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 wędzony oscypek
  • plastry ulubionej szynki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Zjadł w restauracji syna Gessler. Po wyjściu nie przebierał w słowach - „paranoja”

Jak zrobić pyszne ziemniaki? Ewa Wachowicz dodaje oscypka

Zaczynamy od starannego umycia warzyw pod bieżącą wodą, korzystając ze szczoteczki. Nie obieramy ich, a jedynie nacinamy lub wycinamy kliny. Umieszczamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze , smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy solą oraz pieprzem.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie w przestrzeniach utworzonych przy cięciu naprzemiennie układamy plastry oscypka i szynki. Dodajemy też rozmaryn . Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza do 15 minut.

Jak podać pieczone ziemniaki?

Pieczone warzywo serwujemy od razu po przygotowaniu. Nie wymaga już żadnych dodatków , ale jeśli mamy ochotę, podajmy do niego prostą sałatkę z pomidorkami lub surówkę z marchewki lub kapusty. Możemy też posypać je posiekanym szczypiorkiem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na podanie ziemniaków. Szczególnie polecamy prosty i tani gulasz z ich udziałem. Być może skusi was też znakomita sałatka ziemniaczana Tomasza Strzelczyka .

Ziemniaki Ewy Wachowicz są pyszne.png
canva/OlgaMiltsova

Źródło: ewawachowicz

Niebywałe, co Lewandowska wlewa do ziemniaczanego puree. Ten modny napój jest absolutnym hitem
Poszedł na burgera z McDonald's w Anglii. Pokazał rachunek i się zaczęło
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy