Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitem
Ciasto bez pieczenia z nutą kokosa spodoba się najbardziej wybrednym łasuchom. Przepis Ewy Wachowicz jest prosty — wystarczy kilkukrotnie ułożyć warstwy gotowych ciasteczek oraz budyniu i schłodzić. Niesamowity deser nie zajmuje zatem wiele czasu. Musicie spróbować.
Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia
Pyszny deser z ciasteczek i kremu budyniowego o smaku kokosa sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wykonanie zaproponowanej przez Ewę Wachowicz słodkości nie wymaga wiele czasu — najwięcej trwa chłodzenie. Warto poczekać, bo efekty są znakomite.
Składniki:
- 200 g czekoladowych herbatników
- 300 g masła
- 2 duże jaja
- 500 ml mleka
- 165 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 kieliszek spirytusu
- 100 g migdałów bez skórki
- 200 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia? Ewa Wachowicz zdradziła przepis
Zaczynamy od odlania 125 ml mleka. Pozostałą objętość zagotowujemy z cukrem oraz niemal całą porcją wiórków kokosowych — zostawiamy około 20-30 g dekoracji. Do chłodnej małej porcji nabiału wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie go rozprowadzamy.
Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca lub rózgi, a następnie łączymy je z budyniem w szklance. Całość przelewamy do składników podgrzewanych w garnku. Mieszamy, a gdy się połączą pozostawiamy do ostudzenia. Migdały starannie siekamy i dodajemy do powstającego kremu do ciasta bez pieczenia.
Masło ucieramy z odrobiną soli, a następnie porcjami dodajemy je do ostudzonego budyniu z bakaliami. Pod koniec mieszania wlewamy spirytus. Blachę wykładamy folią spożywczą, a na dnie umieszczamy warstwę herbatników.
Ciasteczka przykrywamy niezbyt dużą ilością kremu budyniowego i wyrównujemy jego powierzchnię. Powtarzamy obie czynności, aż wyczerpiemy masę i ciastka, a wierzch deseru będą stanowiły herbatniki. Owijamy formę folią i przenosimy do lodówki na całą noc.
Jak podać ciasto bez pieczenia?
Ciasto bez pieczenia podajemy kolejnego dnia po udekorowaniu go wiórkami kokosowymi i topioną lub startą na tarce gorzką czekoladą.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy prosty smakołyk przypominający blok sera żółtego . Być może skusi was też kultowy deser o smaku kawy, czyli tiramisu .
Źródło: ewawachowicz