Smakosze.pl Przepisy Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitem
canva/MariaBrzostowska; IG/ewawachowicz

Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest hitem

1 maja 2023

Ciasto bez pieczenia z nutą kokosa spodoba się najbardziej wybrednym łasuchom. Przepis Ewy Wachowicz jest prosty — wystarczy kilkukrotnie ułożyć warstwy gotowych ciasteczek oraz budyniu i schłodzić. Niesamowity deser nie zajmuje zatem wiele czasu. Musicie spróbować.

Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia

Pyszny deser z ciasteczek i kremu budyniowego o smaku kokosa sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wykonanie zaproponowanej przez Ewę Wachowicz słodkości nie wymaga wiele czasu — najwięcej trwa chłodzenie. Warto poczekać, bo efekty są znakomite.

Składniki:

  • 200 g czekoladowych herbatników
  • 300 g masła
  • 2 duże jaja
  • 500 ml mleka
  • 165 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Wsyp łyżeczkę do wątróbki z patelni. Kubki smakowe oszaleją ze szczęścia

Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia? Ewa Wachowicz zdradziła przepis

Zaczynamy od odlania 125 ml mleka. Pozostałą objętość zagotowujemy z cukrem oraz niemal całą porcją wiórków kokosowych — zostawiamy około 20-30 g dekoracji. Do chłodnej małej porcji nabiału wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie go rozprowadzamy.

Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca lub rózgi, a następnie łączymy je z budyniem w szklance. Całość przelewamy do składników podgrzewanych w garnku. Mieszamy, a gdy się połączą pozostawiamy do ostudzenia. Migdały starannie siekamy i dodajemy do powstającego kremu do ciasta bez pieczenia.

Masło ucieramy z odrobiną soli, a następnie porcjami dodajemy je do ostudzonego budyniu z bakaliami. Pod koniec mieszania wlewamy spirytus. Blachę wykładamy folią spożywczą, a na dnie umieszczamy warstwę herbatników.

Ciasteczka przykrywamy niezbyt dużą ilością kremu budyniowego i wyrównujemy jego powierzchnię. Powtarzamy obie czynności, aż wyczerpiemy masę i ciastka, a wierzch deseru będą stanowiły herbatniki. Owijamy formę folią i przenosimy do lodówki na całą noc.

Jak podać ciasto bez pieczenia?

Ciasto bez pieczenia podajemy kolejnego dnia po udekorowaniu go wiórkami kokosowymi i topioną lub startą na tarce gorzką czekoladą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy prosty smakołyk przypominający blok sera żółtego . Być może skusi was też kultowy deser o smaku kawy, czyli tiramisu .

Ciasto bez pieczenia o smaku kokosa.png
canva/graphia76

Źródło: ewawachowicz

Niebezpieczna sytuacja na warszawskim targowisku. Sprzedawano trujące grzyby
Polacy uważają ją za chwast, a jest przebogata w żelazo i witaminy. Koniecznie włącz ją do menu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy