Smakosze.pl Przepisy Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równych
Canva / Ccat82 ; Instagram @ewawachowicz

Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równych

23 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pieczone żeberka są powszechnie lubianym daniem. Ewa Wachowicz postanowiła wynieść je na zupełnie nowy poziom. Swoją potrawę zapieka z dodatkiem intensywnej w smaku kiszonej kapusty. Trzeba przyznać, ze warzywo z chrupiąca wieprzowiną komponuje się wyjątkowo udanie.

Żeberka Ewy Wachowicz nie mają sobie równych

Kwaśna nuta kapusty to nie jedyne, co zachwyca w takiej wersji żeberek. Wachowicz przełamuje kwaśny smak słodkim dodatkiem miodu. Ponad to w daniu znajdziemy aromatyczne przyprawy oraz grzyby. Niewielkim nakładem pracy  i kosztów otrzymujemy efektowny i sycący obiad.

Cichopek pokazała, jak robi spaghetti. Mówi wprost, co można pominąć

Przepis na pieczone żeberka według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • smalec lub masło klarowane do smażenia
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • garść żurawiny suszonej

Aromatyczne żeberka w kiszonej kapuście krok po kroku

Grzyby do pieczonych żeberek wstaw do namoczenia . W międzyczasie mięso podziel na mniejsze kawałki, po 1-2 kostki każdy . Natrzyj je solą, pieprzem oraz papryką. Obsmaż na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu .

Na tym samym tłuszczu co żeberka zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulę . Po chwili dodaj do niej posiekany czosnek . Dołóż namoczone grzyby razem z płynem, w którym się moczyły, oraz połowę ilości odciśniętej i pokrojonej drobno kapusty . Po podsmażeniu przełóż składniki do naczynia żaroodpornego .

Na podsmażonej razem z dodatkami kapuście ułóż pokrojone żeberka . Mięso polej miodem i przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem . Na koniec dołóż żurawinę i przykryj całość pozostałą kapustą kiszoną .

Do naczynia z żeberkami dolej odrobinę wrzątku . Następnie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 190 stopni . Piecz pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Danie idealnie smakuje z ziemniakami w mundurkach posypanymi koperkiem . Do pysznych i chrupiących frytek Ewy Wachowicz nie potrzebujesz ani grama ziemniaków . Pieczona karkówka znanej restauratorki podana jest z zaskakującym owocem .

rumiane pieczone żeberka.png
Canva / Taiftin

Źródło: ewawachowicz

Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku
Jest toksyczny i może powodować zatrucie. Dietetyk ostrzega przed takim ryżem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy