Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cichopek pokazała, jak robi spaghetti. Mówi wprost, co można pominąć
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.02.2023 16:58

Cichopek pokazała, jak robi spaghetti. Mówi wprost, co można pominąć

spaghetti według pomysłu Katarzyny Cichopek
Canva / Public Domain Pictures z Pexels ; Instagram @katarzynacichopek

Katarzyna Cichopek podzieliła się swoim pomysłem na smaczny obiad. Padło na spaghetti, czyli danie z jej ukochanej włoskiej kuchni. Co ciekawe aktorka nie trzyma się kurczowo klasycznego przepisu. Jak zapewnia, mięso mielone w potrawie można bez problemu pominąć.

Katarzyna Cichopek poleca spaghetti bez dodatku mięsa

Smakowite spaghetti jest banalnie proste do przyrządzenia. Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, niemal wszystkie prace kuchenne pozostawiła córce, która poradziła sobie z nimi wręcz śpiewająco. Czy Wy skusilibyście się na spaghetti bez dodatku mielonej wołowiny? Wystarczy spojrzeć na listę składników by przekonać się, że ten pomysł ma wielki potencjał.

Nigdy nie wyrzucaj obierek po ziemniakach. Zrób z nich cudowny obiad za grosze

Przepis na spaghetti bez dodatku mięsa

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 l passaty pomidorowej
  • tarty parmezan
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: mięso mielone

Jak przygotować spaghetti prosto z Włoch?

 

Czosnek do spaghetti obierz i drobno posiekaj. Wrzuć go na patelnię na mocno rozgrzaną oliwę. Podsmażaj na niewielkiej mocy palnika, uważając, aby warzywo nie przypaliło się.

Jeśli chcesz przygotować spaghetti z mięsem, dodaj je do podsmażonego czosnku. Trzymaj całość na ogniu do momentu, aż wołowina dobrze się zarumieni. Dla wersji bezmięsnej pomiń ten krok.

Na patelnię dodaj passatę pomidorową. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami. Wszystkie składniki trzymaj na małym ogniu przez czas potrzebny do zredukowania i zagęszczenia się sosu. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj makaron do spaghetti według przepisu na opakowaniu.

Gotowy makaron odcedź (nie przelewaj zimną wodą) i rozłóż na talerze. Na niego nałóż porcję pomidorowego sosu. Danie udekoruj tartym parmezanem, oraz opcjonalnie listkiem świeżej bazylii. Spaghetti najlepiej smakuje podane od razu po przyrządzeniu. Więcej na temat zgubnego w skutkach płukania makaronu dowiesz się z tego artykułu. Sycące makaronowe danie możesz przygotować w dosłownie kwadrans.

sos pomidorowy bez mięsa.png
Canva / ZLuketina

Źródło: newsy.gotujmy