Wbij jajka, wrzuć czosnek i odpal blender. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego
To niezwykle ciekawe w smaku pieczywo czosnkowe smażymy na patelni. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą przekąskę. Sprawdzi się ona świetnie jako część imprezowego stołu na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich.
Połącz czosnek z jajkami
Ten przepis inspirowany jest gruzińskim chaczapuri, czy szerzej – popularnymi na wschodzie wypiekami typu uliczne jedzenie. Przaśne ciasto smażone na patelni jest świetną przekąską – wysokokaloryczną , sycącą i niezwykle pyszną.
W naszym przepisie występuje jako pieczywo czosnkowe. W dość nietypowy sposób zapewniamy mu ten smak. Czosnek blendujemy już z jajkami , zanim zaczniemy przygotowywać ciasto. W ten sposób jest bardziej wyrazisty w smaku.
Przepis na pieczywo czosnkowe
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aziza gotovit. Zaprezentowane pieczywo ma niewielki dodatek sody. Można jednak pokusić się także o wersję z połową łyżeczki proszku do pieczenia .
Składniki
- 2 jajka
- 250-g mąki
- 150 g jogurtu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka sody
- 1 mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
Pieczemy ciasto jajeczne z czosnkiem
Jajka wybijamy do miski i dodajemy obrane ząbki czosnku. Miksujemy blenderem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę. Do jajek dodajemy kefir (można zastąpić go jogurtem naturalnym), a potem posiekaną kolendrę (można zastąpić ją pietruszką). Masę dokładnie mieszamy rózgą.
Do miski partiami dodajemy przesianą mąkę z sodą . Mieszamy łopatką. Ciasto będzie stawało się coraz bardziej gęste. W końcu przenosimy je na obsypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut, by odpoczęło. Rozwałkowujemy je następnie na gruby placek, o grubości ok. 3 cm i średnicy dobranej do patelni. Smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym , na palniku o średniej mocy. Przysmażamy ciasto z obu stron, aż będzie złociste. Podajemy z dipem jogurtowym.
Wypróbuj też przepisy na faszerowaną cukinię i sałatkę z pomidorami na grilla .