Przepis babci na pierogi z jagodami. Ciasto zawsze rozpływa się w ustach
![pierogi z jagodami](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi_z_jagodami_8f96bf9b85.jpg)
Początek sierpnia to idealny moment, by zrobić pierogi z jagodami. Te apetyczne leśne przysmaki w delikatnym cieście sprawią, że sięgniesz po kolejną porcję tych znakomitych pierogów. Jednak najpierw zrobisz je z przepisu babci. Jest on gwarancją niepowtarzalnego smaku.
Pierogi z jagodami najlepiej smakują latem
Jakie smaki kojarzą się z latem? Wiele osób wymieni jagody, a jak jagody, to koniecznie pierogi z tymi pysznymi i zdrowymi owocami. Z początkiem sierpnia warto wybrać się do lasu na jagody lub na bazarek, bo tam też na pewno je kupisz.
Gdy już zaopatrzysz się w jagody, przyjdzie pora na wykorzystanie w kuchni przepisu babci na pierogi z jagodami. Dzięki niemu przygotujesz delikatne, cieniutkie ciasto. Z nim leśne owoce będą wybornie smakować. Pierogi z jagodami podaj na słodki obiad, a zachwytów nad daniem nie będzie końca.
![pierogi z jagodami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_z_jagodami_6d0003cda3.jpg)
Jak zrobić pierogi z jagodami z przepisu babci?
Składniki na ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- ¼ kostki masła
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- 500 g jagód
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- jogurt lub śmietana do polania pierogów
Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. Do miski wsyp mąkę i wbij jajko. Wlej roztopione i schłodzone masło. Równie dobrze możesz użyć bardzo miękkiego masła. Masło zastąpisz też 3 łyżkami oleju roślinnego. Następnie dodaj szczyptę soli, wlej przestudzoną wodę.
Składniki wymieszaj i wyrabiaj dłońmi. Ciasto będzie lekko lepiące, uformuj z niego kulę i zawiń w woreczek. Odłóż na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto będzie mieć odpowiednią strukturę i odpocznie. Nie będzie się kruszyło podczas wałkowania.
Pierogi z jagodami polecają się na obiad
Gdy ciasto odwiniesz z woreczka, może się lekko lepić. Oprósz je mąką i wyjmij na stolnicę. Teraz zajmij się jagodami. Świeże owoce umyj pod bieżącą wodą i przebierz z listków i zanieczyszczeń. Dokładnie odsącz je z wody, zasyp cukrem i cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj i odstaw. Teraz wróć do ciasta na pierogi. Podziel je na 3 części. Dwie części przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej uformuj kulę, która będzie gotowa do wałkowania. Wsyp pod nią trochę mąki, spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek.
Z ciasta wycinaj kółka i na każde nałóż 1 łyżeczkę jagód. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj na stolnicy oprószonej mąką, by nie schły, przykryj je wilgotną ściereczką. Każdą serię z 3 części ciasta gotuj w osolonej, gotującej się wodzie. Powinna ona tylko lekko pyrkać. Pierogi z jagodami gotuj 4 minuty, aż do wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z jogurtem lub śmietaną. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pomidory z pysznym sosem. Podawaliśmy przepis na najlepsze kotlety mielone.
![pierogi z jagodami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_z_jagodami_718699ba79.jpg)
Źródło: aniagotuje.pl
![pączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki_b9052e6c7a.jpg)
![Smażone oponki serowe](https://images.iberion.media/images/origin/Oponki_serowe_93d1e75322.jpg)
![Bakalie](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_930e891bc1.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T134134_213_1715de9b96.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_13_T155305_028_a884afc235.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_bb4c1bceac_0e2080ce24.jpg)
![olej](https://images.iberion.media/images/origin/olej_58f9ff70f3.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_5ff3dd4240.jpg)
![obiad z kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_kapusty_a0f35b8ffe.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_a05b917d4d.jpg)
![Pyszny sernik bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/Sernik_6ea7720fe7.jpg)
![Biszkopty układane w naczyniu żaroodpornym](https://images.iberion.media/images/origin/Biszkopty_8042241e2b.jpg)
![placek z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_3957631650.jpg)
![racuchy z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_00d83de254.jpg)
![rolada z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_263d7141ee.jpg)
![zupa neapolitańska](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_neapolitanska_ffdc3b6d95.jpg)
![ciasto na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_6578324ad1_85f750bfca.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_90d05dbd5a_8ab00770b1.jpg)
![Obiad z pieczarek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T110058_534_b34230d3c1.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/faworki1_a622a256a0.jpg)
![szyszkowy król](https://images.iberion.media/images/origin/szyszka_c52b9778b8.jpg)
![Ciasto czekoladowe z białym kremem](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_5045a0863c.jpg)
![Ziemniaki w trakcie obierania](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_ziemniakow_2ce213b109.jpg)
![Sałatka podana w przezroczystej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_1a55b05d91.jpg)
![minipączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki1_67de677b07.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_443e16028d.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![schab z piekarnika na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/schab_z_piekarnika_42556e99c7.jpg)
![3 składniki na infekcje](https://images.iberion.media/images/origin/imbir_wlasne_AG_pacjenci_1903a96660.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Robert Janowski, Wojciech Bardowski](https://images.iberion.media/images/origin/Robert_Janowski_Wojciech_Berdowski_fot_KA_Pi_F_3db4194793.jpg)
![Kasjer](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_fd10818f8c.jpg)
![Conchita Wurst](https://images.iberion.media/images/origin/Conchita_Wurst_ee6251d2c4.jpg)
![obiad z kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_kapusty_a0f35b8ffe.jpg)