Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis babci na pierogi z jagodami. Ciasto zawsze rozpływa się w ustach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.08.2024 13:53

Przepis babci na pierogi z jagodami. Ciasto zawsze rozpływa się w ustach

pierogi z jagodami
Fot. Canva/Avalon Studio

Początek sierpnia to idealny moment, by zrobić pierogi z jagodami. Te apetyczne leśne przysmaki w delikatnym cieście sprawią, że sięgniesz po kolejną porcję tych znakomitych pierogów. Jednak najpierw zrobisz je z przepisu babci. Jest on gwarancją niepowtarzalnego smaku. 

Pierogi z jagodami najlepiej smakują latem

Jakie smaki kojarzą się z latem? Wiele osób wymieni jagody, a jak jagody, to koniecznie pierogi z tymi pysznymi i zdrowymi owocami. Z początkiem sierpnia warto wybrać się do lasu na jagody lub na bazarek, bo tam też na pewno je kupisz. 

Gdy już zaopatrzysz się w jagody, przyjdzie pora na wykorzystanie w kuchni przepisu babci na pierogi z jagodami. Dzięki niemu przygotujesz delikatne, cieniutkie ciasto. Z nim leśne owoce będą wybornie smakować. Pierogi z jagodami podaj na słodki obiad, a zachwytów nad daniem nie będzie końca. 

pierogi z jagodami
Fot. Canva/Rome2015
Biedronka rozdaje mięso za darmo. Pospiesz się, promocja kończy się dzisiaj

Jak zrobić pierogi z jagodami z przepisu babci?

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • ¼ kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 500 g jagód
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • jogurt lub śmietana do polania pierogów

Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. Do miski wsyp mąkę i wbij jajko. Wlej roztopione i schłodzone masło. Równie dobrze możesz użyć bardzo miękkiego masła. Masło zastąpisz też 3 łyżkami oleju roślinnego.  Następnie dodaj szczyptę soli, wlej przestudzoną wodę. 

Składniki wymieszaj i wyrabiaj dłońmi. Ciasto będzie lekko lepiące, uformuj z niego kulę i zawiń w woreczek. Odłóż na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto będzie mieć odpowiednią strukturę i odpocznie. Nie będzie się kruszyło podczas wałkowania. 

Pierogi z jagodami polecają się na obiad

Gdy ciasto odwiniesz z woreczka, może się lekko lepić. Oprósz je mąką i wyjmij na stolnicę. Teraz zajmij się jagodami. Świeże owoce umyj pod bieżącą wodą i przebierz z listków i zanieczyszczeń. Dokładnie odsącz je z wody, zasyp cukrem i cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj i odstaw. Teraz wróć do ciasta na pierogi. Podziel je na 3 części. Dwie części przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej uformuj kulę, która będzie gotowa do wałkowania. Wsyp pod nią trochę mąki, spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek. 

Z ciasta wycinaj kółka i na każde nałóż 1 łyżeczkę jagód. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj na stolnicy oprószonej mąką, by nie schły, przykryj je wilgotną ściereczką. Każdą serię z 3 części ciasta gotuj w osolonej, gotującej się wodzie. Powinna ona tylko lekko pyrkać. Pierogi z jagodami gotuj 4 minuty, aż do wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z jogurtem lub śmietaną. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pomidory z pysznym sosem. Podawaliśmy przepis na najlepsze kotlety mielone. 

pierogi z jagodami
Fot. Canva/TVK888

Źródło: aniagotuje.pl