Smakosze.pl Przepisy Wbij jajko do pomidora. Proste i lekkie danie sprawdzi się na kolację
Fot. YouTube/Rezept zeit

Wbij jajko do pomidora. Proste i lekkie danie sprawdzi się na kolację

10 września 2024

Oto pomysłowy sposób na łatwe śniadanie. Jest bogate w warzywa i opiera się o prawdziwy śniadaniowy i kolacyjny hit – jajko. Jest też niezwykle proste w przygotowaniu, niezależnie od liczby uczestników posiłku.

Pieczony pomidor na śniadanie

Pomidor to warzywo , które niezwykle zyskuje na obróbce termicznej. Podpieczony, staje się miękki i słodki, a jego ciepło przyjemnie rozlewa się w ustach. Po wydrążeniu z gniazd nasiennych świetnie sprawdza się też jako alternatywa dla papryki w roli warzywa do nadziewania.

O ile napełniony treściwymi produktami, takimi jak mięso, będzie świetnym obiadem , o tyle z jajkiem i odrobiną mozzarelli doskonale odnajdzie się w roli śniadania lub kolacji. Takie zapiekane danie na ciepło to wszystko, czego trzeba, by pokonać wieczorny głód lub dobrze rozpocząć dzień.

drążenie pomidora
Fot. YouTube/Rezept zeit
Takim boczkiem mój dziadek podbijał imprezy. Mięso rozpływa się w ustach

Jajko w pomidorze

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Rezept Zeit. Pomidor zapiekany jest tam pod… majonezem. Ten nadużywany sos nie jest jednak dobrym składnikiem posiłków. My dodajemy jogurt, ale na upartego można też posłużyć się śmietaną .

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 4 jajka
  • 50 g mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

Pieczone faszerowane pomidory na kolację

Od pomidorów odkrawamy górną część , by wygodnie je było wydrążyć. Łyżką usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne ścianki. Resztki te umieszczamy w rondelku. Blendujemy z czosnkiem, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu, aż się mocno zredukują, tworząc pomidorowy sos.

Ścianki pomidora wypełniamy kolejno: łyżką posiekanego szczypiorku, plastrem mozzarelli i wybitym jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu.

Pomidory przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Dodajemy wierzchy, by również się podpiekły. Wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem i polane pomidorowym sosem.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę ziemniaczaną i karpatkę bez pieczenia .

zapieczony pomidor
Fot. YouTube/Rezept zeit
Gessler nie gryzła się w język w programie Masterchef. Zainterweniował kolega z jury
Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minut
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy