Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takim boczkiem mój dziadek podbijał imprezy. Mięso rozpływa się w ustach

Takim boczkiem mój dziadek podbijał imprezy. Mięso rozpływa się w ustach

Pieczony boczek
Fot. YouTube/ Becia gotuje

Dobry pieczony boczek wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziadek zdradził mi jedną istotną zasadę, dzięki której przysmak zawsze wychodził mu fantastycznie. Takiej rady się nie spodziewałam.

Pieczony boczek pasuje na każdą okazję

Choć wiele osób przyrządza wędliny tylko na Wielkanoc. Warto znaleźć dobry przepis i na stałe wprowadzić je do swojego kulinarnego repertuaru. Kupione w dobrym sklepie mięsnym świeże kąski będą lepsze niż niejeden wyrób gotowy.

Tak przynajmniej uważa mój dziadek, który często piecze boczek. Ostatnio powiedział mi, co wpływa na smak przyrządzanego przez niego rarytasu. Byłam zaskoczona, gdy zorientowałam się, że wcale nie chodziło o użyte przyprawy.

Pieczony boczek dziadka.jpg
canva/haoliang
Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minut

Przepis na pieczony boczek dziadka

Wybór odpowiedniego kawałka do pieczenia będzie kluczowy. Dziadek kupował tylko te chude, ze skórką i żeberkami. Nie miały one tłuszczu więcej niż na 2-3 cm pod skórą. Dzięki temu rarytas przyjemnie chrupał po upieczeniu. Spróbujcie i wy tak go przygotować.

Składniki:

  • około 1 kg chudego boczku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżki ziaren jałowca

Z tych kilku produktów dość szybko przygotujecie znakomity boczek. Trzeba bezie go zamarynować i wymaga to czasu, ale warto uzbroić się w cierpliwość. Efekt zachwyci nawet wybrednych.

Jak zrobić pieczony boczek? Kluczowy będzie wybór mięsa

Przyrządzenie smakołyku zaczynam od dokładnego wmasowania przypraw w boczek. Jałowiec delikatnie rozgniatam, by smak „wszedł” w boczek. Przykrywam zamarynowany kawałek i przenoszę do lodówki na całą dobę.

Po wyjęciu roluję jak baleron, zabezpieczając sznurkiem. Następnie delikatnie nacinam wierzch i przenoszę mięso do brytfanny z niewielką ilością wody. Piekę przez 50 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza.

Jak podawać pieczony boczek?

Najlepszym sposobem serwowania przysmaku jest pokrojenie go w plasterki ułożenie na pieczywie. Dodajcie świeże warzywa, a całość będzie smakowała znakomicie. Jako bazę polecamy prosty i smaczny chleb z garnka.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na boczek. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować go w słoiku i z dodatkiem piwa. Być może spodoba wam się pomysł na obiad z boczkiem, który nie wymaga wiele pracy ani dużej liczby składników.

Boczek nie może być tłusty.jpg
canva/eskymaks