Pokrój cienko ziemniaki i przykryj je mięsem mielonym. Ten przepis na obiad powinien dostać Oskara
Nie wiesz, co zrobić na obiad na wtorek? Czytaj dalej, a poznasz przepis na smaczną zapiekankę. Przyrządzisz ją szybko i łatwo, a domownicy z pewnością docenią jej smak i poproszą o niejedną dokładkę. Zrób i przekonaj się sama.
Doskonały pomysł na obiad na wtorek
Wymyślanie dań, które trafią w gusta całej rodziny, nie należy do zadań najłatwiejszych. Na szczęście można skorzystać ze sprawdzonych i polecanych przepisów. Jednym z takich dań jest zapiekanka z mięsem mielonym.
Jest tak doskonała w smaku, że będziesz musiała przygotować ja znacznie częściej. Na szczęście z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz ją w łatwy sposób. Istotne jest również to, że nie wydasz na nią zbyt wiele pieniędzy.
W Dino pakują do siatek bez umiaru. Dziś ostatni dzień promocji na uwielbiany produktObiad na wtorek z tanich składników
Zanim poznasz przepis, musisz dowiedzieć się także, z czego przygotujesz zapiekankę. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso mielone. Kup je w sprawdzonym sklepie mięsnym, a będzie mieć pewność, że jest świeże i smaczne. Oprócz niego potrzebne będą także inne składniki. Jest ich kilka, ale nie są drogie, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swoim domu. Dlatego sprawdź listę poniżej i zobacz, jakie produkty już masz, a jakich ci brakuje. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie dania, pochodzą z kanału Olgas Küche, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 6 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki oliwy
- 150 g żółtego sera w kostce
- 6 pomidorów koktajlowych
- pieprz
Zapiekanka z mięsem mielonym - przepis
Do miski przełóż mięso mielone. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Ząbki czosnku obierz, zgnieć, drobno posiekaj. Oba składniki wsyp ją do miski.
Umytą czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki również umyj i drobno ja posiekaj. Dołóż do pozostałych składników w misce.
Całość przypraw solą, kolendrą, suszoną bazylią oraz odrobiną pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę. Tak przygotowane mięso odstaw na chwilę na bok.
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Przełóż je do miski, a następnie oprósz odrobiną soli, pieprzu i wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż na jego spodzie pokrojone w plastry ziemniaki. Zrób to w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Następnie wyłóż na nie mięso z dodatkami i równo rozprowadź je po powierzchni. Na mięsie ułóż kolejną warstwę ziemniaków.
Całość zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnij zapiekankę. Jej wierzch obsyp odrobiną posiekanej natki pietruszki oraz startym na dużych oczkach tarki serem. Umyte pomidory przekrój na pół i ułóż je na powierzchni.
Całość ponownie zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj na obiad.
Sprawdź także, jakiej herbaty należy unikać oraz poznaj przepis Makłowicza na naleśniki.