Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Kurczak nie musi być podany jedynie na obiad. Mięso z ulubionym sosem i pieczywem będzie smakowało doskonale. Jego podanie ułatwicie sobie, korzystając z patentu z widelcami. Odkąd go odkryłam, częściej sięgam po taki posiłek.
Widelec pomoże rozdrobnić kurczaka
Ugotowana pierś kurczaka może zostać pokrojona lub rozdrobniona na jeszcze mniejsze kawałki. Szarpany kurczak świetnie smakuje zarówno w sałatkach, jak i na kanapkach. Jednak ten sposób rozdrabniania zazwyczaj wymaga nieco pracy z naszej strony.
Kiedy dowiedziałam się, że czynność znacznie przyspieszy użycie dwóch widelców, musiałam spróbować. Efekt przerósł moje oczekiwania. Co dokładnie zrobiłam? Opisuję w dalszej części artykułu.
Szarpanego kurczaka zrobisz ekspresowo
Metoda rozdzielania mięsa na mniejsze kawałeczki jest banalna. Wystarczy w ugotowaną pierś wbić dwa widelce. Pierwszy posłuży nam do przytrzymania filetu w miejscu. Drugim zaś będziemy oddzielali cienkie niteczki od dużej porcji.
Wystarczy co chwila zatapiać sztuciec w mięsie i odciągającym ruchem do siebie odrywać fragmenty. Teraz już od zjedzenia kanapki z pysznym kurczakiem w sosie dzieli nas odsłonie moment, bo trzeba go już tylko połączyć z wybranym dodatkiem. Prawda, że proste?
Jak sos wybrać do szarpanego kurczaka?
Do smakowitych wiórków mięsa idealnie pasuje amerykańskie barbecue. . Możecie też oczywiście zastosować klasyki, czyli ketchup, majonez lub musztardę. Ale jesienią warto poeksperymentować.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kurczaka. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić z niego wyśmienite kotlety gyros — wasza rodzina je pokocha. Być może spodoba wam się też prosty patent na pieczone udka .