Smakosze.pl Porady Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?

20 września 2023

Kurczak nie musi być podany jedynie na obiad. Mięso z ulubionym sosem i pieczywem będzie smakowało doskonale. Jego podanie ułatwicie sobie, korzystając z patentu z widelcami. Odkąd go odkryłam, częściej sięgam po taki posiłek.

Widelec pomoże rozdrobnić kurczaka

Ugotowana pierś kurczaka może zostać pokrojona lub rozdrobniona na jeszcze mniejsze kawałki. Szarpany kurczak świetnie smakuje zarówno w sałatkach, jak i na kanapkach. Jednak ten sposób rozdrabniania zazwyczaj wymaga nieco pracy z naszej strony.

Kiedy dowiedziałam się, że czynność znacznie przyspieszy użycie dwóch widelców, musiałam spróbować. Efekt przerósł moje oczekiwania. Co dokładnie zrobiłam? Opisuję w dalszej części artykułu.

Rozdzielanie kurczaka prostsze.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World
Młode pokolenie nie pamięta potrawy ze zdjęcia. Dawniej te kluski jadano w co drugim domu

Szarpanego kurczaka zrobisz ekspresowo

Metoda rozdzielania mięsa na mniejsze kawałeczki jest banalna. Wystarczy w ugotowaną pierś wbić dwa widelce. Pierwszy posłuży nam do przytrzymania filetu w miejscu. Drugim zaś będziemy oddzielali cienkie niteczki od dużej porcji.

Wystarczy co chwila zatapiać sztuciec w mięsie i odciągającym ruchem do siebie odrywać fragmenty. Teraz już od zjedzenia kanapki z pysznym kurczakiem w sosie dzieli nas odsłonie moment, bo trzeba go już tylko połączyć z wybranym dodatkiem. Prawda, że proste?

Jak sos wybrać do szarpanego kurczaka?

Do smakowitych wiórków mięsa idealnie pasuje amerykańskie barbecue. . Możecie też oczywiście zastosować klasyki, czyli ketchup, majonez lub musztardę. Ale jesienią warto poeksperymentować.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kurczaka. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić z niego wyśmienite kotlety gyros — wasza rodzina je pokocha. Być może spodoba wam się też prosty patent na pieczone udka .

Szarpany kurczak na pieczywie.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World
Bez bałaganu i w ekspresowym tempie. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca
Rozbijam jajko i wlewam je do pomidora. Parę prostych czynności i mam pyszną kolację
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy