Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez bałaganu i w ekspresowym tempie. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.09.2023 20:04

Bez bałaganu i w ekspresowym tempie. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

smalczyk od Strzelczyka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Czy znajdziemy tu smakoszy domowego smalczyku? Jeśli tak, to mamy dla nich ekspresowy i prosty sposób na zrobienie tego pysznego smarowidła. Polecamy przepis na domowy smalczyk od Tomasza Strzelczyka. 

Domowy smalec, czyli dodatek nie tylko do kanapek

Czy jadacie domowy smalec? Taki prawdziwy swojski smakołyk powinien być zrobiony z dobrej jakości świeżej słoniny z płatem mięsa. Dodatek cebulki i jabłka sprawi, że będzie to dla wielu osób wymarzony dodatek do pieczywa. Jednak domowy smalec możesz też użyć do placków ziemniaczanych i do smażenia wieprzowiny.

Jednak pieczywo z takim smalcem, ze szczyptą soli i ogórkiem kiszonym bywa prawdziwym rarytasem. Polecamy przepis od Tomasza Strzelczyka na domowy smalczyk. Pewien patent sprawi, że to smarowidło przygotujesz niezwykle szybko i bez bałaganu w kuchni. Potrzebujesz do tego piekarnika. 

smalec
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładkę

Jak zrobić domowy smalczyk od Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 2 ½ kg świeżej słoniny
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • majeranek
  • sól

Słoninę kroimy i mielimy. Przygotowujemy litrowe słoiki. Na dno każde słoika wrzucamy ząbek czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Zmieloną słoninę nakładamy do ¾ wysokości słoika i lekko dociskamy.

Do każdego słoika wsypujemy na wierzch po łyżeczce majeranku i solimy. Bierzemy folię i robimy dekselki, czyli przykrywki na słoiki. Przykrywamy nimi słoiki, układamy na blasze i na spód blachy kładziemy specjalny silikon na blachy, by słoiki nie popękały. 

Smalczyk od Strzelczyka, czyli palce lizać

Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika i dopiero po chwili ustawimy temperaturę 190 stopni. Słoiki trzymamy w piekarniku 90 minut. Skwarki muszą się rumienić, możemy trochę dłużej trzymać słoiki w piekarniku. Następnie wyjmujemy słoiki, zdejmujemy folię i zakręcamy słoiki. 

Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a potem możemy już używać smalcu do kanapek i innych dań. Ten sposób od Tomasza Strzelczyka na przygotowanie smalczyku jest bardzo prosty. W piekarniku smalec doskonale się wytapia. Pisaliśmy o smażeniu schabowych na smalcu. Radziliśmy, jak zrobić smalec z fasoli. 

smalczyk
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA