Smakosze.pl

YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Bez bałaganu i w ekspresowym tempie. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

19 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy znajdziemy tu smakoszy domowego smalczyku? Jeśli tak, to mamy dla nich ekspresowy i prosty sposób na zrobienie tego pysznego smarowidła. Polecamy przepis na domowy smalczyk od Tomasza Strzelczyka. 

Domowy smalec, czyli dodatek nie tylko do kanapek

Czy jadacie domowy smalec? Taki prawdziwy swojski smakołyk powinien być zrobiony z dobrej jakości świeżej słoniny z płatem mięsa. Dodatek cebulki i jabłka sprawi, że będzie to dla wielu osób wymarzony dodatek do pieczywa. Jednak domowy smalec możesz też użyć do placków ziemniaczanych i do smażenia wieprzowiny.

Jednak pieczywo z takim smalcem, ze szczyptą soli i ogórkiem kiszonym bywa prawdziwym rarytasem. Polecamy przepis od Tomasza Strzelczyka na domowy smalczyk. Pewien patent sprawi, że to smarowidło przygotujesz niezwykle szybko i bez bałaganu w kuchni. Potrzebujesz do tego piekarnika. 

smalec
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Obiad z ziemniaków

Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić domowy smalczyk od Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 2 ½ kg świeżej słoniny
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • majeranek
  • sól

Słoninę kroimy i mielimy. Przygotowujemy litrowe słoiki. Na dno każde słoika wrzucamy ząbek czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Zmieloną słoninę nakładamy do ¾ wysokości słoika i lekko dociskamy.

Do każdego słoika wsypujemy na wierzch po łyżeczce majeranku i solimy. Bierzemy folię i robimy dekselki, czyli przykrywki na słoiki. Przykrywamy nimi słoiki, układamy na blasze i na spód blachy kładziemy specjalny silikon na blachy, by słoiki nie popękały. 

Smalczyk od Strzelczyka, czyli palce lizać

Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika i dopiero po chwili ustawimy temperaturę 190 stopni. Słoiki trzymamy w piekarniku 90 minut. Skwarki muszą się rumienić, możemy trochę dłużej trzymać słoiki w piekarniku. Następnie wyjmujemy słoiki, zdejmujemy folię i zakręcamy słoiki. 

Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a potem możemy już używać smalcu do kanapek i innych dań. Ten sposób od Tomasza Strzelczyka na przygotowanie smalczyku jest bardzo prosty. W piekarniku smalec doskonale się wytapia. Pisaliśmy o smażeniu schabowych na smalcu. Radziliśmy, jak zrobić smalec z fasoli. 

smalczyk
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Ciasto z delicjami

Ułóż delicje na blasze i zalej ciastem. Wszyscy w moim domu uwielbiają ten deser, robię go w chwilę

CZYTAJ DALEJ
wekowanie

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >