Smakosze.pl Przepisy Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser
Fot. YouTube/schöne desserts

Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser

2 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz przepisu na smaczny i prosty deser? W takim razie świetnie trafiłaś. Z tym przepisem przygotujesz doskonałą, słodką przekąskę, która zachwyci każdego. Wypróbuj ten patent i zachwyć się smakiem brzoskwini, która dzięki połączeniu z innymi składnikami nigdy nie smakowała lepiej.

Deser idealny istnieje

Lato zbliża się wielkimi krokami, więc to dobra pora, aby poznać kilka przepisów na sprawdzone i smaczne desery . Oczywiście na upały najlepsze są lody , ale nie tylko.

Czasem wystarczy przygotować deser z soczystym, orzeźwiającym owocem i to wystarczy. Nie każdy letni deser musi opierać na lodach. Właśnie taki jest ten z przepisu , który znajdziesz w dalszej części. Wypróbuj go, a nie pożałujesz.

miszanie skąłdnikó∑.jpg
Fot. YouTube/schöne desserts
Wlej ocet do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Efekt Cię zaskoczy

Tylko kilka tanich składników

Najważniejszym składnikiem jest brzoskwinia, która sprawi, że deser, jak wspominałem, będzie soczysty i orzeźwiający. Niezbędnym produktem jest także mleko skondensowane oraz inne składniki, które poznasz, sprawdzając listę poniżej. To tam znajdują się potrzebne produkty. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału schöne desserts , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g brzoskwiń z puszki
  • 1 świeża brzoskwinia
  • 100 g skondensowanego mleka
  • 350 ml soku brzoskwiniowego
  • 200 ml mleka
  • 70 g skrobii kukurydzianej
  • 200 g serka śmietankowego
  • 20 g cukru
  • 30 ml wody
  • 6 g proszku agar

Przepis na deser z brzoskwiń

Brzoskwinie odsącz, a następnie przełóż je do miski. Zalej je skondensowanym mlekiem, a następnie zblenduj oba składniki. Do jednolitej pulpy wlej sok z brzoskwiń oraz mleko. Wymieszaj składniki. Wsyp skrobię i ponownie wymieszaj całość.

Masę przelej do garnka i podgrzewaj ją na średnim ogniu, mieszając. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie wrzeć, dodaj serek waniliowy. Połącz oba składniki. Następnie przelej masę do formy do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadź i schowaj do lodówki, aby masa stężała.

Obraną brzoskwinię pokrój w cienkie plastry. Umieść ją na patelni i zasyp cukrem. Podgrzewaj składniki na średnim ogniu. Kiedy owoc skarmelizuje się, wlej wodę i dodaj proszek agar. Całość wymieszaj. Kiedy płyn zgęstnieje, zalej nim schłodzoną masę i równomiernie rozprowadź. Deser umieść na 5 godzin w lodówce, a potem krój na kawałki i zachwycaj się jego smakiem. Sprawdź, jakiej przyprawy unikać oraz zobacz, jak zrobić domowego kebaba .

gotowy deser.jpg
Fot. YouTube/schöne desserts
Strzelczyk pokazał swój najnowszy domowy kebab. Oszalejesz na jego punkcie, jak cała Polska
Prawdziwa wiejska zupa czereśniowa z przepisu babci. Najlepszy smak dzieciństwa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy