Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał swój najnowszy domowy kebab. Oszalejesz na jego punkcie, jak cała Polska
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.06.2024 14:22

Strzelczyk pokazał swój najnowszy domowy kebab. Oszalejesz na jego punkcie, jak cała Polska

kebab Strzelczyka
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale zamachnął się na polską świętość: kebab. Jak mu wyszedł? Drobiowy, na grubym, łagodny, na miejscu – i niezwykle pyszny.

Kultowy polski kebab

W ostatnich dekadach, nieco niepostrzeżenie, kebab stał się kultową potrawą z kategorii ulicznego jedzenia. Jest też drugą, obok pizzy, najcześciej w Polsce zamawianą potrawą na wynos. Oszaleliśmy na jego punkcie, bo jest sycący, dostatni i dobrze skomponowany z mięsa, węglowodanów, warzyw i sosu.

Strzelczyk pokazał, jak przygotować taki kebab od zera. Przepis nie należy do najszybszych, jeśli chcemy zrobić wszystko z włącznie z bułką. Dostajemy jednak kebab o pewnym składzie, bez chodzenia na skróty, aromatyczny i smaczny.

przygotowanie sosu do kebaba
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zimowy bigos niech się schowa. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem

Łagodny na grubym

Częścią przepisu Strzelczyka jest doskonały sos czosnkowy z miętą. Amatorzy wersji na ostro mogą też sięgnąć po pikantny ajwar, kruszone chili w oleju z azjatyckiego sklepu albo sos sriracha, który łatwo kupić w hipermarkecie czy dyskoncie.

Składniki farszu do kebabu

  • Mięso z 3-4 górnych udek kurczaka
  • 300 ml kefiru
  • Po 2 łyżeczki czerwonej papryki, kozieradki i czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • Posiekana kapusta pekińska
  • Pomidory, ogórki świeże i kiszone
  • ½ czerwonej cebuli

Składniki sosu czosnkowego

  • 100 ml mleka
  • 200 ml schłodzonego oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 ml cytryny
  • Kilka listków mięty
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki bułki do kebabu

  • Starter: 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 g mąki 00, 200 ml ciepłego mleka
  • 420 g mąki pszennej typ 00
  • 40 ml oliwy
  • 225 ml mleka lub wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Po 1 łyżeczce czarnego i białego sezamu
  • 1 żółtko

Kebab w domu

Pomidora i ogórki kroimy w plasterki, czerwoną cebulę w pióra, a kapustę szatkujemy. Przyprawy do marynaty mieszamy z jogurtem. Mięso z kurczaka rozbijamy i zalewamy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.

Składniki startera do pieczywa mieszamy i odstawiamy, by wystartował. Kiedy ruszy, dodajemy mąkę, mleko lub wodę i pozostałe składniki. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mleko z musztardą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami mieszamy w blenderze. Cienkim strumieniem dolewamy do mieszanki oliwę i miksujemy, podobnie jak majonez. Sos jest gotowy, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą.

Wyrośnięte ciasto składamy jeszcze kilka razy, układamy na blasze wysmarowanej olejem i formujemy okrągły placek o grubości 2-3 centymetrów. Nakłuwamy go widelcem, smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wypiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Marynowane mięso grillujemy lub pieczemy we frytownicy beztłuszczowej, aż będzie złociste. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy bułka będzie upieczona, studzimy ją, rozkrawamy na ćwiartki i nakrawamy.

Środek bułki dokładnie smarujemy sosem czosnkowym, faszerujemy pokrojonym w paski mięsem i warzywami. Po wierzchu polewamy jeszcze raz sosem. Możemy podać z ajranem – tureckim jogurtem pitnym.

Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i wiejską zupę szczawiową.

bułka na kebab
fot. youtube.com/oddaszfartucha