Smakosze.pl Przepisy Weź ciasto francuskie i ułóż na nim biszkopty. Ten deser to hit w moim domu
biszkopty na cieście
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89

Weź ciasto francuskie i ułóż na nim biszkopty. Ten deser to hit w moim domu

19 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli szukasz szybkiego sposobu na pyszny deser, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. U mnie w domu uwielbia go każdy. Najlepsze jest to, że zrobisz go z kilku tanich składników, a przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Przekonaj się sama, jaki jest smaczny.

Najprostszy sposób na deser

Nie znam prostszego sposobu na deser niż ten. Oprócz tego, że robi się go łatwo, jest również bardzo smaczny, odpowiednio słodki i co dla wielu gospodyń istotne, przygotowanie zajmuje chwilę.

O wszystkich zaletach tego deseru przekonasz się sama, robiąc go dla swojej rodziny. Jestem przekonany, że pokochają go  od pierwszego kęsa i stanie się on w twoim domu, podobnie jak w moim, prawdziwym hitem. Przygotuj się na to, że bliscy poproszą o dokładkę.

ciastao z biszkoptami.jpg
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89
Przy tym zwykły chleb w jajku może się schować. Podziękujesz za ten patent

Ciasto francuskie to podstawa deseru

Bazą tego deseru jest ciasto francuskie. Ten smakołyk nie może się bez niego obejść, a w dodatku to właśnie dzięki niemu robi się go tak szybko. Oprócz ciasta będziesz potrzebowała także składników z listy poniżej.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie podróżnych biszkoptów
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • cukier puder

Przepis na łatwy deser

Ciasto francuskie rozwiń, a następnie wyłóż nim prostokątną blachę do pieczenia. Na tak przygotowanym cieście ułóż prostokątne biszkopty, jeżeli zajdzie taka potrzeba, dotnij je, bo muszą zająć całą przestrzeń.

Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Wlej mleko i ponownie wymieszaj. Następnie przelej płynną masę do blachy z ciastem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Na koniec posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i krój na kawałki. Sprawdź przepis na niezwykłe danie z boczku oraz dowiedz się, jak zrobić wiosenną sałatkę .

mleko ciasto.jpg
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89
Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju
Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl