Smakosze.pl Przepisy Weź ciasto francuskie, wyłóż na nie tę masę i zapiecz. Gdy zobaczysz efekt, padniesz z wrażenia
YouTube/@ricettefresche

Weź ciasto francuskie, wyłóż na nie tę masę i zapiecz. Gdy zobaczysz efekt, padniesz z wrażenia

6 stycznia 2024

Taka nadziewana bułka to doskonały obiad, który wychodzi za każdym razem. Choć gotowe danie jest niezwykle efektowne, ten przepis na roladę z ciasta francuskiego nadziewaną masą ziemniaczano-serową jest niezwykle prosty.

Bułka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to jedno z tych kuchennych kół ratunkowych, które warto zawsze mieć pod ręką, choćby mrożone. Dzięki niemu w kilku prostych krokach wyczarujesz choćby taki obiad. Wystarczy kilkanaście minut krojenia składników i mieszania ich ze sobą. Po pół godziny wyjmujemy z piekarnika piękną rumianą bułkę , której każda kromka jest sycąca jak kotlet.

Przepis ten ma też w sobie coś ze zwykłej zapiekanki. Do jego składników należą bowiem żółty ser, wędliny i gotowane ziemniaki . Są to rzeczy, które często spotykamy w naszych lodówkach jako resztki z wcześniejszych dań . Tak przygotowane mogą dostać drugie życie.

farsz do bułki
YouTube/@ricettefresche
Zapomnij o zwykłym chlebie w jajku. Ta wersja bije inne na głowę, dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Prosty przepis z ciastem francuskim

Kanał Ricette Fresche na Youtubie pokazuje podobny przepis. To od niego zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego tekstu. W ich wydaniu bułce tej towarzyszy sałatka jarzynowa z buraka, groszku konserwowego, czerwonej cebuli i ogórków konserwowych z majonezem.

Składniki

  • Ciasto francuskie (1 rolka)
  • ¾ kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wędliny
  • 100 g żółtego sera
  • Pęczek pietruszki
  • 1 jajko
  • Opcjonalnie nasiona (np. sezam, mak) do posypania bułki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek

Faszerowana bułka z ziemniakami i serem

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Kiedy będą gotowe, odcedzamy. Dorzucamy masło i ugniatamy na gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową i jeszcze raz mieszamy.

Kroimy w kostkę wędliny. Jeśli są lekko obeschnięte, a także co tłustsze składniki (boczek, kiełbasa) obsmażamy. Ścieramy ser na tarce o dużych okach. Natkę pietruszki siekamy. Te trzy składniki dodajemy do ziemniaczanej masy i mieszamy.

Ciasto francuskie wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy na nim naszą ziemniaczano-serową masę, pozostawiając po 5 cm od brzegów . Zaczynając od jednego z końców, zawijamy roladę. Zaklejamy końce naszej bułki i nacinamy ciasto od góry w równych odstępach.

Bułkę smarujemy od góry rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Możemy posypać sezamem lub makiem. Pieczemy przez 30 min . w temperaturze 180 stopni. Serwujemy z sałatką. Wypróbuj też przepis na zapiekankę makaronową i puszysty sernik .

upieczona bułka
YouTube/@ricettefresche
To, co lekarz mówi o rybach, zmienia wszystko. Szkoda, że nie wiedziałem tego wcześniej
Jak uratować przesolone, już usmażone kotlety schabowe? Przerób na rewolucyjne danie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy