Ten obiad robię, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy 30 minut, jedna patelnia i kilka składników
Tak szybki obiad sprawdza się doskonale w zabieganym dniu. Błyskawicznie dodaje energii i syci na wiele godzin. Jest przy tym pyszny i kiedy raz spróbujesz, nie będziesz mieć go nigdy dość.
Zapiekanka makaronowa na patelni
Ten przepis to wariacja na temat znanego amerykańskiego mac'n'cheese. To sposób na makaron z serem, który tworzy doskonałą zapiekankę, ale bez zapiekania. Cały proces odbywa się na patelni.
Zdecydowanie za rzadko pamiętamy o prostej rzeczy, która bardzo usprawnia gotowanie, a także zmywanie po nim. Gotujemy przeważnie makaron w wodzie i odcedzamy. A przecież można inaczej. W tym przepisie gotujemy makaron już w gotowej potrawie. Dzięki temu nabiera ona odpowiedniej tekstury, ale sztuczkę tę można też stosować wobec zwykłego sosu do spaghetti.
Czy warto dopłacać do jajek od „szczęśliwych kur"? Zdanie specjalisty może zaskoczyćZapiekany na patelni makaron
Obok makaronu pierwsze skrzypce w tym przepisie gra ser. Polecamy suchą (nie z zalewy) mozzarellę startą na tarce o grubych okach. (Da się też kupić gotową tartą mozzarellę na pizzę). Jednak kanał Obżarciuch na youtubie, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, poleca zadowolić się zwykłym serem i oczywiście jest to równie dobre rozwiązanie. Zamiast groszku proponują też kukurydzę.
Składniki
- ½ kg mięsa z udek kurczaka
- 350 g makaronu (kokardki, świderki itp.)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- Mrożony groszek lub bób
- Wybrana przyprawa lub mieszanka przypraw: włoskich, gyros itp.
- ½ kg startej mozzarelli, żółtego sera lub mieszanki obu
- Pęczek szczypiorku lub dymki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie duszonej zapiekanki makaronowej
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przysmażamy z wybraną przyprawą na niewielkiej ilości oleju. Kiedy jest już usmażony i złocisty, dodajemy pomidory z puszki i ewentualne mrożone dodatki. Dusimy i po chwili dolewamy dużą ilość wody (wypije ją makaron).
Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy go do miękkości pilnując, żeby potrawa nie przywarła do dna rondelka. W razie potrzeby dodajemy po trochę wody.
Kiedy makaron jest już al dente, dodajemy żółty ser, zostawiając nieco (zwłaszcza mozzarelli) na posypanie po wierzchu. Mieszamy ser z makaronem, posypujemy po wierzchu resztą sera i posiekaną zieloną cebulką.
Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż makaron na wierzchu potrawy się rozpuści. Serwujemy niezwłocznie. Zobacz też przepis na kotlety ziemniaczane i sposób na mycie pieczarek.