Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten obiad robię, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy 30 minut, jedna patelnia i kilka składników
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.01.2024 16:19

Ten obiad robię, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy 30 minut, jedna patelnia i kilka składników

makaron na patelni
YouTube/@obzarciuch

Tak szybki obiad sprawdza się doskonale w zabieganym dniu. Błyskawicznie dodaje energii i syci na wiele godzin. Jest przy tym pyszny i kiedy raz spróbujesz, nie będziesz mieć go nigdy dość.

Zapiekanka makaronowa na patelni

Ten przepis to wariacja na temat znanego amerykańskiego mac'n'cheese. To sposób na makaron z serem, który tworzy doskonałą zapiekankę, ale bez zapiekania. Cały proces odbywa się na patelni.

Zdecydowanie za rzadko pamiętamy o prostej rzeczy, która bardzo usprawnia gotowanie, a także zmywanie po nim. Gotujemy przeważnie makaron w wodzie i odcedzamy. A przecież można inaczej. W tym przepisie gotujemy makaron już w gotowej potrawie. Dzięki temu nabiera ona odpowiedniej tekstury, ale sztuczkę tę można też stosować wobec zwykłego sosu do spaghetti.

smażenie kurczaka
YouTube/@obzarciuch
Czy warto dopłacać do jajek od „szczęśliwych kur"? Zdanie specjalisty może zaskoczyć

Zapiekany na patelni makaron

Obok makaronu pierwsze skrzypce w tym przepisie gra ser. Polecamy suchą (nie z zalewy) mozzarellę startą na tarce o grubych okach. (Da się też kupić gotową tartą mozzarellę na pizzę). Jednak kanał Obżarciuch na youtubie, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, poleca zadowolić się zwykłym serem i oczywiście jest to równie dobre rozwiązanie. Zamiast groszku proponują też kukurydzę.

Składniki

  • ½ kg mięsa z udek kurczaka
  • 350 g makaronu (kokardki, świderki itp.)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • Mrożony groszek lub bób
  • Wybrana przyprawa lub mieszanka przypraw: włoskich, gyros itp.
  • ½  kg startej mozzarelli, żółtego sera lub mieszanki obu
  • Pęczek szczypiorku lub dymki
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie duszonej zapiekanki makaronowej

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przysmażamy z wybraną przyprawą na niewielkiej ilości oleju. Kiedy jest już usmażony i złocisty, dodajemy pomidory z puszki i ewentualne mrożone dodatki. Dusimy i po chwili dolewamy dużą ilość wody (wypije ją makaron).

Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy go do miękkości pilnując, żeby potrawa nie przywarła do dna rondelka. W razie potrzeby dodajemy po trochę wody. 

Kiedy makaron jest już al dente, dodajemy żółty ser, zostawiając nieco (zwłaszcza mozzarelli) na posypanie po wierzchu. Mieszamy ser z makaronem, posypujemy po wierzchu resztą sera i posiekaną zieloną cebulką

Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż makaron na wierzchu potrawy się rozpuści. Serwujemy niezwłocznie. Zobacz też przepis na kotlety ziemniaczane i sposób na mycie pieczarek.

składniki zapiekanki makaronowej
YouTube/@obzarciuch