Jak uratować przesolone, już usmażone kotlety schabowe? Przerób na rewolucyjne danie
Już przyrządzone kotlety okazały się za słone? Ten rewelacyjny sposób uratuje nas w sytuacji, która wydaje się nie do uratowania. Dania nie da się już odsolić, ale możemy przerobić je na inną potrawę.
„Odsalanie” kotletów
Jak mówi stare porzekadło popularne wśród stolarzy, „zmierz dwa razy, utnij raz”. Warto delikatnie wprowadzać zmiany, które są nieodwracalne – a jedną z takich zmian w kuchni jest choćby solenie.
Pół biedy, jeśli przesolimy składniki i zorientujemy się od razu, że przesadziliśmy. Zdarzają się zresztą głupie wpadki, takie jak źle umocowana nakrętka od solniczki, która nagle wpada do farszu na pierogi razem z całą zawartością tejże.
Wrzucam liście do tej mieszanki i gotuję przez kilka minut. Przy tym syrop z cebuli może się schowaćPrzesolone mięso
Jeśli więc podobna przygoda przydarzy nam się z mięsem, rady są w miarę proste. Można na przykład wymoczyć mięso w mleku, co nie dość, że pozwoli rozwiązać problem, to jeszcze dodatkowo przygotuje kotlety do smażenia. Metoda wymaczania w mleku sprawdza się przecież świetnie choćby w wypadku śledzi, które w ten sposób odsalamy przed przygotowaniem.
Gorzej jednak, kiedy o popełnieniu błędu dowiemy się dopiero, kiedy kotlety schabowe zdejmiemy już z patelni. W takiej sytuacji – jak radzą niektórzy internauci – warto po prostu udawać, że nic się nie stało.
Sposób na przesolone schabowe
Jednak zawodowi kucharze mają dla nas lepszy pomysł. Owszem, mięso może wydawać się przesolone. Oznacza to, że jeśli schabowy będzie grał pierwsze skrzypce w serwowanym przez nas obiedzie, każdy może to dostrzec.
Można jednak przerobić kotlety na składnik innego dania. Wtedy dojdą nam dodatkowe składniki i jeśli ich nie posolimy smaki mogą się zbalansować.
Jak to zrobić? Najprościej przyrządzić zapiekane kotlety. Gotowego schabowego przykrywamy nowymi składnikami. Świetnym i często dostępnym pod ręką są pieczarki. Kiedy indziej można użyć suszonych pomidorów, cukinii albo nawet cebuli.
Całość przysypujemy startym na tarce o grubych okach żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Kiedy wyjmiemy potrawę i podamy do stołu, będzie to zupełnie nowe, bardzo smaczne, nietypowe – i co najważniejsze nieprzesolone – danie.
Zobacz też najnowsze promocje w Biedronce oraz sposób na płukanie pieczarek.