To najprostszy i najlepszy przepis na sernik, jaki znam. Jest cudownie puszysty i zawsze się udaje
Z tym przepisem sernik wychodzi zawsze doskonały. Jednak największa zaleta tej receptury to łatwość przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą składniki, wstawić do piekarnika, a doskonały efekt jest gwarantowany.
Sernik doskonały za każdym razem
Przygotowanie domowych ciast często kojarzy nam się z dużym wysiłkiem i potrzebą zachowania niezwykłej precyzji. Niesłusznie. Oczywiście, najbardziej misterne przekładańce wymagają wprawy i spędzenia godzin w kuchni. Jednak przepisy takie jak ten odczarowują nasze ulubione przysmaki.
A do takich z pewnością należy sernik. Największą sztuką jest nadać mu odpowiednią puszystość i lekkość. I w tym właśnie pomaga przepis, w którym posiłkujemy się pianą ubitą na sztywno i budyniem śmietankowym.
Wrzucam liście do tej mieszanki i gotuję przez kilka minut. Przy tym syrop z cebuli może się schowaćPrzepis na puszysty sernik
Sernik równie dobrze wyjdzie na cieście kruchym, jak i półkruchym. Podobny przepis można znaleźć na youtube'owym kanale Kuchnia Magdy, z którego pochodzą ilustracje do tego tekstu. Jako polewa do sernika użyta tam została tabliczka czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej z ok. pół szklanki mleka.
Składniki na ciasto półkruche
- 0,2 kg mąki
- 4 żółtka
- ¾ małej kostki masła
- 80 g cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg mielonego twarogu
- 6 jajek
- Szklanka mleka
- 0,2 kg mleka w proszku
- ¾ szklanki cukru
- 2 paczki budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Pół szklanki oleju
Pieczemy lekkie ciasto
Wszystkie składniki na półkruche ciasto mieszamy w dużej misce. Pamiętać należy, że masło musi być ciepłe i miękkie. Składniki wyrabiamy na gładką masę. Kiedy jest gotowa, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
W misce mieszamy mikserem twaróg sernikowy, żółtka wybite z jaj, budyń waniliowy i cukier lub aromat waniliowy. Mieszamy wszystko na gładką masę. Powoli dolewamy olej, ciągle mieszając mikserem. Na końcu dodajemy mleko w proszku i znów mieszamy.
W osobnej misce ubijamy jajka na sztywno ze szczyptą soli. Dosypujemy cukier i ubijamy na sztywną pianę.
Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Do piany z białek dodajemy po łyżce masy i dolewamy odrobinę mleka. Czynność powtarzamy, aż cała masa będzie gotowa.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy na dnie blachy równomierną warstwą. Wylewamy na nią gotową masę sernikową. Pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem można udekorować ciasto polewą czekoladową według ulubionego przepisu. Najprostszy to rozpuszczenie czekolady z mlekiem w kąpieli wodnej.
Poznaj też doskonałe dietetyczne ciasto bez pieczenia i dowiedz się, czy warto dopłacać za jajka „zerówki”.