Weź czosnek i liście laurowe. Jeszcze podziękujesz za ten przepis, najlepszy patent na odchudzanie
Prosty napój na dietę i wzmocnienie pobudzi organizm do działania, zwłaszcza jeśli chodzi o trawienie. Składa się z kilku aromatycznych składników dostępnych w każdej kuchni. Każdy z nich ma inne zbawienne właściwości.
Prosty napój na dietę
Czosnek, liście laurowe i imbir to trzy składniki, z których każdy z osobna kojarzymy ze zdrowiem. Zarówno wawrzyn, jak i czosnek mają przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Liście laurowe dodatkowo bardzo mocno działają przeciwzapalnie, przyspieszając regenerację organizmu.
Do tego imbir, który wzmacnia organizm i do wszystkich tych składników dodaje regulację układu pokarmowego i leczenie nudności. A na koniec cytryna, która jest ładunkiem witamin . I jeszcze miód – źródło propolisu, który przyspiesza gojenie i wzmacnia odporność, choć dostarczając przy okazji nieco kalorii .

Napój na odchudzanie
Wydawałoby się więc, że napój z tych składników będzie bardziej eliksirem odporności niż wsparciem diety . Jednak coraz więcej badań pokazuje związek imbiru ze spadkiem masy ciała. Czosnek z kolei ma funkcję tłumienia apetytu, czyli powstrzymuje przed przejadaniem. Dodatkowo napar uzupełnia składniki mineralne, których możemy dostarczać za mało, kiedy staramy się jeść mniej.
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Happy Food . Autorzy używają częściowo obranego imbiru, zapominając o najważniejszej zasadzie. Kłącze to obieramy ostrą łyżeczką albo nożem stołowym, ledwo zeskrobując cienką skórkę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- Kawałek imbiru – ok. 30 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka miodu

Napar z liści laurowych na odchudzanie i odporność
Imbir obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy go szklanką wody w rondelku. Dodajemy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia.

Cytrynę kroimy w ćwiartki . Wyciskamy z niej sok do rondelka, wrzucamy także łupiny. Gotujemy wszystko przez ok. 10 minut.
Napój przecedzamy do szklanki i odstawiamy do przestudzenia. Łyżeczkę miodu dodajemy, kiedy osiągnie on temperaturę niższą niż 40 stopni. Wypijamy taki napój na czczo, by pobudzić układ trawienny.
Wypróbuj też przepisy na wielkanocny pasztet i zupę brokułową .
