Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Dietetyk nie ma wątpliwości, to poprawia pamięć i pracę mózgu. Jedz je jak najczęściej
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.03.2025 22:00

Dietetyk nie ma wątpliwości, to poprawia pamięć i pracę mózgu. Jedz je jak najczęściej

warzywa
Fot. Shutterstock

Mózg jest najważniejszym organem w ciele człowieka, bo odpowiada za koordynację pracy całego organizmu. Z tego też powodu należy otoczyć go szczególną opieką i zwracać uwagę na to, co spożywamy. Ekspert nie pozostawia złudzeń i wskazuje, jaki produkt powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. 

Najlepsza dieta dla mózgu

To, co jemy i jaki tryb życia prowadzimy, ma niebagatelne znaczenie dla kondycji naszego ciała oraz zachodzących w nim procesów. Nadmierny stres, brak snu i znikoma aktywność fizyczna przyczynia się do tego, że gorzej się czujemy, a ciało nie jest tak wydajne jak powinno. Te czynniki wpływają także na pracę mózgu, a więc i na układ nerwowy, za który ten narząd odpowiada. 

Dlatego ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się w naszej diecie. Spożywana żywność może zapobiec negatywnym skutkom, które bezpośrednio wpływają na pracę organizmu. Aby dieta była wydajna, powinna być przede wszystkim zbilansowana oraz bogata w cenne wartości odżywcze. Powinno unikać się przetworzonych produktów i zwracać na to, co się w nich znajduje. Najlepszymi produktami są te, które zawierają sporo łatwo przyswajalnego białka, złożone węglowodany oraz zdrowe tłuszcze. 

żywnosc.jpg
Fot. Canva
Chwyć jajka i wrzuć do ryżu. Te pisanki są tak kolorowe, że zasługują na nagrodę

Te produkty poprawią pamięć

Na temat produktów, które powinny znaleźć się w diecie, wypowiedziała się w wywiadzie dla magazynu „Real Simple”dietetyczka – Stacey Cleveland. Okazuje się, że składnikiem, który pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze, czyli przetwarzanie, analizowanie i zapamiętywanie informacji, jest brokuł. Ekspertka zdradziła także, dlaczego akurat to warzywo ma taką zdolność. 

Brokuły są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych. Te zaś, jak wykazały badania naukowe, zwiększają ryzyko demencji. Brokuły zawierają również witaminę K, która ma zbawienny wpływ na pamięć – tłumaczyła Cleveland.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Ekspertka rekomenduje także spożywanie nasion dyni. Ten produkt zawiera nie tylko antyoksydanty, ale także cynk, magnez oraz żelazo. Dietetyczka przyznaje, że te mikroelementy uczestniczą w przekazywaniu sygnałów nerwowych w mózgu. Dzięki nim zapamiętywanie oraz uczenie się staje się łatwiejsze. 

brokuły.jpg
Fot. Canva

Nie tylko warzywa

Okazuje się, że nie tylko warzywa poprawiają pracę mózgu, ale mogą robić to także owoce. Dietetyczka — Roxana Ehsani – która specjalizuje się w diecie sportowej, wskazuje, że na pamięć świetnie działają także borówki i maliny. Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ występują w Polsce, więc dostęp do nich jest w sezonie bardzo łatwy. 

Borówki i maliny są pełne przeciwutleniaczy, które chronią komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym, a także błonnika. Ten zaś korzystnie wpływa na zdrowie jelit. To bardzo istotne, gdyż mózg i układ pokarmowy są ze sobą ściśle powiązane. Zdrowe jelita wspierają hipokamp, czyli część mózgu odpowiedzialną za uczenie się oraz pamięć długotrwała i przestrzenną – argumentuje Ehsani. 

Jak widać, to co spożywamy, ma ogromne znaczenia dla całego organizmu. Dlatego warto bacznie sprawdzać etykiety kupowanych produktów, a do diety włączyć wskazane przez ekspertów produkty. Dzięki temu można długo cieszyć się nie tylko zdrowiem, ale i doskonałą pamięcią. Od teraz już żadna ważna informacja nie umknie z twojej głowy. 

borówki.jpg
Fot. Canva