Smakosze.pl Przepisy Weź filet z kurczaka i połóż pokrywkę. Za ten patent ktoś powinien dostać złoty medal
Fot. YouTube / Appetizing - Meat Recipe

Weź filet z kurczaka i połóż pokrywkę. Za ten patent ktoś powinien dostać złoty medal

11 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Kotlet z kurczaka jak ze zdjęcia. Ta prosta sztuczka może Was zaskoczyć. Jak przygotować idealnego kurczaka? Wystarczy pokrywka od garnka. Goście, na pewno będą pytać, jak to zrobiliście.

Perfekcyjny obiad

W restauracjach znaczenie ma nie tylko smak, ale również wygląd . Mistrzowie kuchni perfekcyjnie łączą niezwykłe przepisy i wyjątkowe kompozycje na talerzu. Jednak we własnych czterech ścianach możesz to powtórzyć ze zwykłym mięsem z kurczaka . Nie musisz mieć specjalnego sprzętu . Wszystko znajdziesz w kuchennej szafce.

Kluczem do sukcesu jest poznanie jednej prostej sztuczki. Zanim do niej przejdziemy, musimy odpowiednio przygotować mięso. Pierś z kurczaka oczyszczamy i przekrajemy na pół. Z jednego kawałka mięsa powstanie jeden idealnie okrągły kotlet . Zobacz, jak stworzyć takie cudo w dalszej części tekstu.

Mięso z kurczaka
Fot. YouTube / Appetizing - Meat Recipe
Wlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka i kefiru. Wyjdą 100 razy bardziej puszyste

Od zwykłego kurczaka do cudownego kotleta

Zanim nadamy perfekcyjny kształt, czeka nas jeszcze rozbicie mięsa. W ten sposób uzyskamy idealną grubość. Jednak to nie wszystko. Kurczak stanie się delikatniejszy i prostszy do panierowania .

Zwróć uwagę na to, którą stroną młotka rozbijasz mięso. W przypadku piersi kurczaka najlepiej wybrać ząbkowaną część . To właśnie ona zmiękcza włókna i nadaje delikatną strukturę.

Teraz możemy sięgnąć po okrągłą pokrywkę od garnka. Właśnie ona pomoże nam nadać idealny kształt kotleta. Pokrywkę kładziemy na środku mięsa i za pomocą noża wykrajemy idealnie okrągły kawałek kurczaka . Jak go przyrządzić inaczej niż zwykle? Sprawdźcie naszą wersję.

Kurczak z ciekawym dodatkiem

Perfekcyjnego kotleta warto wzbogacić wyjątkowym przepisem. Takiego dania jeszcze nie było na Waszym stole. Do przygotowania innej niż zwykle panierki będą potrzebne:

Składniki:

  • mąka
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 30 g parmezanu
  • natka pietruszki

Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ścieramy parmezan na średnich oczkach i kroimy pietruszkę . Całość łączymy z roztrzepanym jajkiem.

Nasz idealnie okrągły kotlet z kurczaka najpierw panierujemy w mące, a następnie w jajku z parmezanem i natką pietruszki. T ak przygotowanego kurczaka wystarczy usmażyć . Podobny przepis można znaleźć na kanale Appetizing - Meat Recipes na YouTube, stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

Przygotowanie kurczaka
Fot. YouTube / Appetizing - Meat Recipes
W Polsce zakazany, a w USA dodają go do chleba. Żaden składnik nie budzi tylu emocji
Włóż mandarynki do słoika i odpal blender. Jeszcze mi podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy