Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka i kefiru. Wyjdą 100 razy bardziej puszyste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.01.2025 20:14

Wlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka i kefiru. Wyjdą 100 razy bardziej puszyste

naleśniki
Fot. Canva/vvoe vale

Co zrobić, by naleśniki wyszły puszyste jak nigdy dotąd? Jest na to prosty i sprawdzony sposób. Wystarczy wlać lubiany produkt do ciasta. Dzięki niemu naleśniki puszyste jak chmurka wkrótce trafią na nasz stół. 

Puszyste naleśniki kuszą smakiem

Do jedzenia naleśników nikogo nie trzeba namawiać. To smaczne i szybkie danie lubi mali i duzi smakosze. Wszystko dlatego, że naleśniki dają nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Można przyrządzić je na słodko i w sposób wytrawny. 

Jednak najważniejsze jest to, by naleśniki były puszyste. Jak uzyskać taki efekt? Niestety czasem naleśniki wychodzą twarde i nie tak smaczne, jakbyśmy chcieli. Co zrobić, by przyrządzić puszyste naleśniki. Należy wlać maślankę do ciasta naleśnikowego. Dzięki temu produktowi uzyskamy pożądany efekt

naleśniki
Fot. Canva/eatde
W Polsce zakazany, a w USA dodają go do chleba. Żaden składnik nie budzi tylu emocji

Jak zrobić puszyste naleśniki na maślance?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie naleśników na maślance zaczniemy od wbicia jajek do miski i wsypania mąki. Wlewamy też maślankę i miksujemy składniki. Powinna powstać gładka masa bez grudek. Następnie odstawiamy ja na 15 minut. Po upływie tego czasu wlewamy olej i mieszamy. 

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Smarujemy ją pędzelkiem z olejem lub smalcem. Wlewamy trochę ciasta naleśnikowego, rozprowadzamy go na patelni i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. 

Naleśniki na maślance, czyli puszystość na talerzu

Naleśniki na maślance wychodzą wyjątkowo puszyste i pyszne. Można podać je z twarożkiem na słodko lub konfiturą. Pasują też do nich owoce i cukier puder. Te puszyste naleśniki możemy też przyrządzić w sposób wytrawny.

W każdej wersji będą smakować wybornie. Dlatego koniecznie korzystajmy z tego przepisu na puszyste naleśniki. Są tak dobre i leciutkie, że zachwycą całą rodzinę. Dokładek nie będzie końca. Pisaliśmy, czym jest “oliwa północy” i dlaczego warto ją stosować. Polecaliśmy przepis na pyszne banany w cieście francuskim. 

naleśniki
Fot. Canva/YelenaYemchuk

Źródło: doradcasmaku.pl