Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Cebula jest niezbędnym składnikiem wielu dań. Okazuje się, że z warzywa można przygotować także chrupiącą przekąskę, która zachwyca smakiem i niespotykanym wyglądem. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją zrobić. Smak uzależnia i przysmak z cebuli będziesz przyrządzać znacznie częściej.
Niezwykły sposób na cebulę
Cebula zawsze jest traktowana jako składnik wielu dań, ale rzadko kiedy występuje w pojedynkę. Szkoda, bo jest niezwykle smaczna i cenna dla zdrowia. Jednym z lepszych sposobów na przygotowanie tego warzywa jest zrobienie z niego zaskakującej przekąski.
Kiedy poznasz przepis , nie będziesz w stanie uwierzyć, że wcześniej nie znałaś tego patentu. Przekąskę z warzywa przygotuj nawet dzisiaj, a wszystkie kupne przegryzki odejdą w zapomnienie. Nikt nie uwierzy, że przygotowałaś ją z cebuli i mleka. Sposób krk po kroku wyjaśniam poniżej.
Cebula, mleko i kilka dodatków
Podstawą tej przekąski jest cebula oraz mleko. Niezbędne będą także inne składniki, dzięki którym warzywo po usmażeniu będzie chrupiące i smaczne. Dużą rolę odgrywają przyprawy, z którymi możesz śmiało eksperymentować i dostosowywać je do swoich upodobań. O wszystkich składnikach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 l wody
- 8 kostek lodu
- 500 ml mleka
- 300 g mąki
- 160 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 250 g bułki tartej
- olej
Cebula w mleku – przepis
Cebulę obierz z łupin, a następnie natnij ją na 12 równych części. Zrób to jak na zdjęciu umieszczonym powyżej. Do miski wlej wodę i dodaj kostki lodu. Włóż do niej cebulę, a następnie umieść naczynie w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie namocz cebulę w zimnym mleku.
Do osobnej miski wsyp obie mąki oraz wszystkie przyprawy w podanych proporcjach. Wymieszaj składniki, a następnie obtocz w nich cebulę. Ponownie zamocz warzywo w mleku i w mące z przyprawami. Na koniec obtocz cebule w bułce tartej.
W garnku rozgrzej olej w takiej ilości, aby przykrywał cebulę. Umieść w nim warzywo w panierce i smaż, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Cebulę podawaj z sosem na przykład jogurtowym lub czosnkowym. Serwuj na ciepło.
Sprawdź także, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki oraz dowiedz się, jakiej wędliny unikać .