Smakosze.pl Przepisy Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

19 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cebula jest niezbędnym składnikiem wielu dań. Okazuje się, że z warzywa można przygotować także chrupiącą przekąskę, która zachwyca smakiem i niespotykanym wyglądem. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją zrobić. Smak uzależnia i przysmak z cebuli będziesz przyrządzać znacznie częściej.

Niezwykły sposób na cebulę

Cebula zawsze jest traktowana jako składnik wielu dań, ale rzadko kiedy występuje w pojedynkę. Szkoda, bo jest niezwykle smaczna i cenna dla zdrowia. Jednym z lepszych sposobów na przygotowanie tego warzywa jest zrobienie z niego zaskakującej przekąski.

Kiedy poznasz przepis , nie będziesz w stanie uwierzyć, że wcześniej nie znałaś tego patentu. Przekąskę z warzywa przygotuj nawet dzisiaj, a wszystkie kupne przegryzki odejdą w zapomnienie. Nikt nie uwierzy, że przygotowałaś ją z cebuli i mleka. Sposób krk po kroku wyjaśniam poniżej.

pokrojona cebula.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Wypij po kolacji zamiast zwykłej herbaty. Organizm natychmiast ci podziękuje

Cebula, mleko i kilka dodatków

Podstawą tej przekąski jest cebula oraz mleko. Niezbędne będą także inne składniki, dzięki którym warzywo po usmażeniu będzie chrupiące i smaczne. Dużą rolę odgrywają przyprawy, z którymi możesz śmiało eksperymentować i dostosowywać je do swoich upodobań. O wszystkich składnikach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 l wody
  • 8 kostek lodu
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 160 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 g bułki tartej
  • olej

Cebula w mleku – przepis

Cebulę obierz z łupin, a następnie natnij ją na 12 równych części. Zrób to jak na zdjęciu umieszczonym powyżej. Do miski wlej wodę i dodaj kostki lodu. Włóż do niej cebulę, a następnie umieść naczynie w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie namocz cebulę w zimnym mleku.

Do osobnej miski wsyp obie mąki oraz wszystkie przyprawy w podanych proporcjach. Wymieszaj składniki, a następnie obtocz w nich cebulę. Ponownie zamocz warzywo w mleku i w mące z przyprawami. Na koniec obtocz cebule w bułce tartej.

W garnku rozgrzej olej w takiej ilości, aby przykrywał cebulę. Umieść w nim warzywo w panierce i smaż, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Cebulę podawaj z sosem na przykład jogurtowym lub czosnkowym. Serwuj na ciepło.

Sprawdź także, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki oraz dowiedz się, jakiej wędliny unikać .

smażona cebula.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Nie ma lepszej surówki z kapusty pekińskiej. Sekretem jest aromatyczny sos
Zapomnij o czosnku i cebuli. Na kaszel najlepszy jest syrop z tej przyprawy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy