Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kaszę gryczaną i mięso mielone. Złoty medal za ten przepis to mało
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.10.2024 13:57

Weź kaszę gryczaną i mięso mielone. Złoty medal za ten przepis to mało

obiad z kaszy gryczanej
fot. youtube.com/easycooking7588

Oto przepis na obiad z jedną z najpopularniejszych w Polsce kasz. Spotykamy ją tu jednak w zupełnie nietypowym wydaniu. Taka zapiekanka to niezwykle w łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna potrawa. Sprawdź przepis i przekonaj się sama.

Obiad z kaszy gryczanej

Kasza gryczana powinna w Polsce mieć status narodowego skarbu. W niektórych tradycjach kulinarnych uważana za wręcz niejadalną, nas nie zwodzi pozorami: wiemy, że jest niezwykle zdrowa, a przy tym bardzo smaczna. W naszej diecie warto jak najczęściej gościć kasze w ogóle, ale tę gryczaną w szczególności.

Kasza taka to doskonałe narzędzie w walce o zdrowy układ krążenia. Reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Ma też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest sycącym na długo posiłkiem.

warzywa na zapiekankę
fot. youtube.com/easycooking7588
Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata

Pulpeciki z kaszą gryczaną

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Easy cooking. W funkcji podobnych pulpecików sprawdzą się te przygotowane według naszej ulubionej receptury. Warto więc inspirować się przede wszystkim sposobem na przygotowanie podobnej zapiekanki.

Składniki

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • Majeranek, kmin rzymski
  • Sól, pieprz, masło klarowane

Pulpeciki zapiekane z kaszą

Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy wodą w misce na ok. centymetr powyżej poziomu kaszy i odstawiamy na bok. Na tarce ścieramy marchewkę i jedną cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.

Marchewkę z cebulą dusimy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przecier pomidorowy. Rozprowadzamy go z marchewką i cebulą, dodając 2-3 łyżki wody.

Warzywa dusimy przez chwilę, a następnie zalewamy 300 ml wody i dodajemy śmietanę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

W misce wyrabiamy mięso z przyprawami. Dzielimy je na małe kawałki i formujemy kuleczki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzoną kaszę i wyrównujemy jej warstwę. Układamy na niej pulpety, a całość zalewamy warzywami w śmietanie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z dynią i zapiekanki na śniadanie.

zapiekane pulpety
fot. youtube.com/easycooking7588