Smakosze.pl Przepisy Weź ryż i kiełbasę, wrzuć na patelnię i wlej passatę. Taki obiad proponuje uwielbiany kucharz
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Weź ryż i kiełbasę, wrzuć na patelnię i wlej passatę. Taki obiad proponuje uwielbiany kucharz

14 października 2023

Przepis na szybki obiad zawsze się przyda. Danie zaproponowane przez jednego z kucharzy od razu zwróciło moją uwagę. Wymagało jedynie wrzucenia składników na patelnię w odpowiedniej kolejności i wyglądało znakomicie. Musiałam spróbować.

Szybki obiad z kiełbasą

Dania od znanych kucharzy nierzadko są dość skomplikowane, a do ich zrobienia czasem potrzebne są składniki, których w pierwszym spożywczaku nie znajdziemy. Na szczęście w przypadku przepisu, o którym mówię, tak nie było.

Tomasz Strzelczyk zaproponował kompozycję, której składniki bez trudu znalazłam w najczęściej przeze mnie odwiedzanym markecie i na ryneczku. Patrząc na recepturę, mogę też śmiało powiedzieć, że zamiast nich warto wykorzystać reszki innych warzyw. O tym, jak przygotowałam pyszny obiad, piszę w dalszej części artykułu.

Smażenie kiełbasy na obiad.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
To moje ulubione jesienne przetwory. Przy tej zalewie zwykłe śliwki w occie mogą się schować

Prosty i szybki obiad z kiełbasą

W moim domu kiełbasy już dawno nie było, ale mąż bardzo chciał przypomnieć sobie jej smak. Wybrałam więc jego ulubiony kąsek i przygotowałam danie z dodatkiem warzyw i ryży. Z patelni zniknęło bardzo sprawnie.

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 125 ml wody
  • 250 ml bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy kawałek kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niezbyt duża marchewka
  • 1 zielona papryka
  • 2 liście laurowe
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • około 20-30 g masła (można pominąć)
  • szczypiorek wedle uznania
  • pół łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista produktów jest dość długa, ale wykonanie raczej proste. Sprawdźcie instrukcję zamieszczoną poniżej i przekonajcie się sami, jak sycące jest to danie.

Jak zrobić szybki obiad Tomasza Strzelczyka? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od umycia warzyw, oczyszczenia ich i pokrojenia w niewielką kostkę. Kiełbasę kroje w półtalarki, a czosnek w plasterki. Na suchej patelni podsmażam mięsny rarytas, aż uwolni nieco tłuszczu i zrumieni się. Wtedy dorzucam cebulę.

Gdy warzywo zmięknie, dodaję też czosnek, a po chwili koncentrat pomidorowy. Smażę chwilę razem. Teraz na patelni lądują marchew i papryka oraz bulion, woda, ryż, liście laurowe, płatki chili i passata pomidorowa. Całość mieszam i doprawiam odrobiną soli i pieprzu.

Przykrywam patelnię i gotuję obiad na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie. Pod koniec dodajemy masło, jeśli mamy ochotę — podkręci smak, ale nie każdy może i chce je jeść. Przed podaniem wrzucamy jeszcze szczypiorek.

Wskazówka: prostym pomysłem na zweganizowanie ego dania jest zastąpienie kiełbasy tradycyjnej roślinną. Wtedy jednak koniecznie będzie użycie oleju rzepakowego do smażenia.

Jak podać szybki obiad z kiełbasą?

Danie nie wymaga dodatków, ale dobrze smakuje przede wszystkim „na świeżo”. Z czasem ryż niestety mocno nasiąknie płynem i się rozgotuje. Nie będzie więc apetyczny.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na obiad od Tomasza Strzelczyka. Sprawdźcie jego patent na chrupiące placki ziemniaczane . Być może skusi was też proste danie z kurczaka .

Szybki obiad z kiełbasą na jednej patelni.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, w chwilę znika z talerzy
Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem i robię pyszny obiad, wszyscy to uwielbiają
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy