Weź ryż i kiełbasę, wrzuć na patelnię i wlej passatę. Taki obiad proponuje uwielbiany kucharz
Przepis na szybki obiad zawsze się przyda. Danie zaproponowane przez jednego z kucharzy od razu zwróciło moją uwagę. Wymagało jedynie wrzucenia składników na patelnię w odpowiedniej kolejności i wyglądało znakomicie. Musiałam spróbować.
Szybki obiad z kiełbasą
Dania od znanych kucharzy nierzadko są dość skomplikowane, a do ich zrobienia czasem potrzebne są składniki, których w pierwszym spożywczaku nie znajdziemy. Na szczęście w przypadku przepisu, o którym mówię, tak nie było.
Tomasz Strzelczyk zaproponował kompozycję, której składniki bez trudu znalazłam w najczęściej przeze mnie odwiedzanym markecie i na ryneczku. Patrząc na recepturę, mogę też śmiało powiedzieć, że zamiast nich warto wykorzystać reszki innych warzyw. O tym, jak przygotowałam pyszny obiad, piszę w dalszej części artykułu.
Prosty i szybki obiad z kiełbasą
W moim domu kiełbasy już dawno nie było, ale mąż bardzo chciał przypomnieć sobie jej smak. Wybrałam więc jego ulubiony kąsek i przygotowałam danie z dodatkiem warzyw i ryży. Z patelni zniknęło bardzo sprawnie.
Składniki:
- 200 g ryżu
- 250 ml passaty pomidorowej
- 125 ml wody
- 250 ml bulionu
- 1 średnia cebula
- 1 większy kawałek kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 niezbyt duża marchewka
- 1 zielona papryka
- 2 liście laurowe
- 30 g koncentratu pomidorowego
- około 20-30 g masła (można pominąć)
- szczypiorek wedle uznania
- pół łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Lista produktów jest dość długa, ale wykonanie raczej proste. Sprawdźcie instrukcję zamieszczoną poniżej i przekonajcie się sami, jak sycące jest to danie.
Jak zrobić szybki obiad Tomasza Strzelczyka? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od umycia warzyw, oczyszczenia ich i pokrojenia w niewielką kostkę. Kiełbasę kroje w półtalarki, a czosnek w plasterki. Na suchej patelni podsmażam mięsny rarytas, aż uwolni nieco tłuszczu i zrumieni się. Wtedy dorzucam cebulę.
Gdy warzywo zmięknie, dodaję też czosnek, a po chwili koncentrat pomidorowy. Smażę chwilę razem. Teraz na patelni lądują marchew i papryka oraz bulion, woda, ryż, liście laurowe, płatki chili i passata pomidorowa. Całość mieszam i doprawiam odrobiną soli i pieprzu.
Przykrywam patelnię i gotuję obiad na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie. Pod koniec dodajemy masło, jeśli mamy ochotę — podkręci smak, ale nie każdy może i chce je jeść. Przed podaniem wrzucamy jeszcze szczypiorek.
Wskazówka: prostym pomysłem na zweganizowanie ego dania jest zastąpienie kiełbasy tradycyjnej roślinną. Wtedy jednak koniecznie będzie użycie oleju rzepakowego do smażenia.
Jak podać szybki obiad z kiełbasą?
Danie nie wymaga dodatków, ale dobrze smakuje przede wszystkim „na świeżo”. Z czasem ryż niestety mocno nasiąknie płynem i się rozgotuje. Nie będzie więc apetyczny.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na obiad od Tomasza Strzelczyka. Sprawdźcie jego patent na chrupiące placki ziemniaczane . Być może skusi was też proste danie z kurczaka .
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA