Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To moje ulubione jesienne przetwory. Przy tej zalewie zwykłe śliwki w occie mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.10.2023 15:05

To moje ulubione jesienne przetwory. Przy tej zalewie zwykłe śliwki w occie mogą się schować

śliwki w miodzie
YouTube/@gotujzmaszka

Śliwki są najsmaczniejsze jesienią i teraz mamy ich pod dostatkiem na straganach, czy w supermarketach. Z tych sezonowych owoców robię pyszne przetwory. Śliwki z tym zdrowym dodatkiem są moją specjalnością. Smakują lepiej od śliwek w occie. Polecam mój przepis na śliwki w znakomitym wydaniu.

Przygotuje pyszne przetwory ze śliwek

Śliwki to jedne z najbardziej lubianych owoców sezonowych. Najlepiej smakują jesienią i dają wiele kulinarnych możliwości. Można z nich przyrządzać smaczne powidła czy robić je w occie. Śliwki lubimy za smak, ale też za dobroczynne wartości dla naszego zdrowia. 

Jedzenie śliwek wpływa na poprawę naszej odporności i ma działanie antynowotworowe. Dostarcza nam witamin i błonnika. Ja przygotowuje śliwki w miodzie. Pasują wyśmienicie nie tylko do ciast i deserów. Są też znakomitym dodatkiem do mięsa. 

śliwki w miodzie
 YouTube/@gotujzmaszka
Wyłóż boczek w foremce i zalej jajkami. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Jak zrobić śliwki w miodzie?

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 200 ml wody
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki miodu

Śliwki kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy. Wstawiamy do gotowania. Do wyparzonych wcześniej słoików nakładamy śliwki. Garnek zestawiamy z gazu i dodajemy miód.

Miód rozpuszczamy i mieszamy. Zalewę wlewamy do słoików. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku 15 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. 

Śliwki w miodzie to jesienny przysmak

Śliwki w miodowej zalewie będą jak znalazł na zimę. Smak jesieni zamkniemy w słoiczkach, miodowa zalewa podkreśli wyjątkowy smak owoców. Te owoce warto dodać do ciast i deserów. Będą smakować z naleśnikami i owsianką. 

Jednak warto pamiętać, że śliwki w miodzie pasują też jako dodatek do mięs. Będą smakować z mięs pieczonych i nadadzą wyjątkowego smaku daniom obiadowym. Ich smak doceni każdy smakosz. Pisaliśmy jak zrobić śliwki w occie. Podawaliśmy też przepis na doskonałe ciasto ze śliwkami. 

śliwki
 YouTube/@gotujzmaszka