Strzelczyk zrobił jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Efekt zachwyci każdego smakosza
Nie masz pomysłu na obiad, a nie chcesz całego dnia spędzić na gotowaniu? Skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka na jednogarnkowe danie. To wyborny przepis, do którego potrzebujesz kurczaka i ziemniaków. Spróbuj tego prostego i taniego przepisu na szybki obiad.
Brak pomysłu na obiad? Wykorzystaj tylko kilka produktów
Bywają dni, że nie mamy żadnego pomysłu na to, co przygotować na obiad dla rodziny. Powody są różne - zmęczenie, brak czasu i pomysłu. Bywa tak, że ograniczeniem są też finanse. Jednak nie ma co załamywać rąk. Z tej sytuacji jest całkiem smaczne wyjście.
Dania jednogarnkowe są pyszną alternatywą na brak czasu i weny twórczej w kuchni. Jeśli nie chce ci się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - to wypróbuj przepis na danie jednogarnkowe. Potrzebujesz tylko kurczaka, ziemniaków i produktów do przyrządzenia aromatycznego sosu. Tomasz Strzelczyk poleca ten szybki i tani przepis dla całej rodziny.
Z czym podawać wczesne ziemniaki? Panie z koła gospodyń stawiają na 1 dodatekJak przygotować zapiekane ćwiartki kurczaka z ziemniakami?
Składniki:
- 4 ćwiartki kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- Ajwar
- koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
- kwaśna śmietana
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, rozgrzewamy patelnię i podsmażamy ziemniaki. Gdy się zarumienią-przekładamy je do miski, podsmażamy ćwiartki kurczaka na patelni. Niczym nie przyprawiamy- to jest sekret tej potrawy. Nadmiar tłuszczu zbieramy z patelni. Przygotowujemy sos z użyciem Ajwaru, czyli pasty z bakłażana i papryki. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 ząbki czosnku.
Ścieramy go i dodajemy do sosu, doprawiamy solą, Dosypujemy dość dużo, bo ziemniaki i kurczaki nie były solone. Stopniowo dodajemy zimną wodę. W ten sposób kontrolujemy gęstość marynaty. Sos dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Przekładamy na patelnię, wkrajamy do tego 3 cebule. Przyprawiamy kurczaki, ale wcześniej nacinamy je. Zalewamy marynatą i układamy na patelni. Możemy dodać wody, by rozrzedzić marynatę.
Piekarnik robi robotę-będzie pysznie
Całość wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Danie musi zapiekać się półtorej godziny. Kurczak po wyjęciu będzie się dobrze prezentował i pysznie smakował. Mięso zyska fantastyczną miękkość, a warzywa doskonały aromat. Możemy to jednogarnkowe danie podawać z surówką z kiszonej kapusty.
To jednogarnkowe danie będzie smakowało całej rodzinie. Jest to zdrowa i bardzo sycąca potrawa, która zawiera dużo białka, węglowodanów i witamin. Można ją też dowolnie modyfikować i dodawać inne warzywa. Sprawdzi się tu też doskonale fasola i kukurydza. To danie jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie znajomych. Pisaliśmy wcześniej o daniach jednogarnkowych. Proponowaliśmy też jednogarnkowy przepis rodem z Meksyku.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA