Weź serek wiejski i zrób najlepsze placki. Biją na głowę nawet racuchy
Smażone placki to jeden z naszych ulubionych sposobów na pożywne śniadanie. W tej wersji racuchy takie są bardzo nietypowe. Zawdzięczają to jednemu składnikowi – serkowi wiejskiemu.
Racuchy z serkiem wiejskim
O ile dodatek nabiału w cieście na racuchy nikogo raczej nie zdziwi, to ten składnik jest czymś niecodziennym. A jednak serek wiejski to nie tylko doskonała przekąska sama w sobie lub baza twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem. To także świetny składnik ciast .
Świetny, bo serek granulowany w śmietanowej zalewie jest niskokaloryczny, a zarazem bardzo bogaty w białko. Przygotowane na jego bazie placki są kremowe w smaku i niezwykle lekkie . Serek taki często funkcjonuje w przepisach podobnie jak jogurt, dlatego też dobrze sprawdza się w kompozycjach deserowych.
Serek wiejski na śniadanie
Serek wiejski, który przyjechał do nas z Ameryki , przeżywa właśnie swój renesans. Na Tik-toku popularne są liczne przepisy na ciasta, ciastka, lody i podobne desery i śniadania przygotowywane z jego użyciem. Kiedy się pojawiły, sprzedaż serka wzrosła nawet o jedną trzecią.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 80 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 ml miodu
- Masło klarowane do smażenia
- Owoce i cukier puder do podania na śniadanie
Placki z serka wiejskiego
Serek wiejski przekładamy do miski . Widelcem rozgniatamy go tak, by nie było grudek. Dodajemy pozostałe mokre składniki.
Masę dokładnie mieszamy rózgą. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy warstwę masła klarowanego . Placki nakładamy łyżką i smażymy, by były złociste z obu stron. Jeśli rumienią się za szybko, należy zmniejszyć ogień.
Placki zdejmujemy na ręcznik papierowy. Po odsączeniu układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z owocami lub konfiturami.
Wypróbuj też przepisy na kuleczki ziemniaczane i pieczonego kurczaka .