Weź wafle i rozsmaruj na nich mięso mielone. Ten, kto to wymyślił, zasługuje na medal
Oto przepis dla tych, którym znudziły się już wszystkie tradycyjne sposoby podawania mięsa mielonego. Składnik, który w nim wykorzystujemy – wafle – zupełnie nie kojarzy się obiadowo, a tym bardziej jako baza mięsnego dania. A jednak.
Mięso w waflach
Wafle tortowe to dalecy kuzyni – a może raczej potomkowie – gofrów . Podobnie jak one są przyozdobione kratką, lekko słodkawe w smaku i kojarzące się z deserami. Najchętniej przekładamy je kremową lub mleczną masą i jadamy w torcikach inspirowanych pischingerem.
Gofry jednak z roku na rok, także w Polsce, cieszą się coraz większą popularnością jako doskonała baza wytrawnych obiadów . Może więc tę ich cechę da się przenieść na zwykłe, niepozorne wafle? Spróbujmy.
Wafelki z mielonym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny TV. Jego autorzy proponują tam dodatkowe namaczanie wafli w rozbitym jajku z mlekiem. Lepszym pomysłem wydaje się jednak rzadka śmietanka.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 4 wafle tortowe
- 1 cebula
- 3-4 jajka
- 30 ml śmietanki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Nietypowy kotlet mielony
Mięso mielone mieszamy w misce z jednym jajkiem i drobno posiekaną cebulą, przyprawiając solą i pieprzem. Wyrobioną, jednolitą mięsną masę dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich dokładnie rozsmarowujemy na waflach. Arkusze waflowe składamy po dwa tak, by powstała „kanapka” i dzielimy na części – w kwadraty lub, jeśli wafle są okrągłe, w torcik.
W miseczce rozbijamy pozostałe jajka ze śmietanką, doprawiając solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki faszerowanych wafli dokładnie namaczamy w jajku i smażymy, odwracając, aż będą złociste z obu stron .
Z patelni przekładamy torciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni . Po wyjęciu podajemy z ulubionym sosem.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe gołąbki i prostą zapiekankę na obiad .