Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie
![sernik izaura](https://images.iberion.media/images/1920/sernik_Izaura_fe8ebfea71.jpg)
Niezwykłe połączenie sernika z ciastem kakaowym, potocznie zwanym murzynkiem, ma mieć swoje korzenie w latach 80. ubiegłego wieku. W dalszym ciągu stanowi jednak atrakcyjny deser, który z tym przepisem na pewno wyjdzie doskonały.
Sernik Izaura
Niestety, nie jesteśmy w stanie dociec, skąd intrygująca nazwa sernika Izaura. Być może była kiedyś cukiernia o tej nazwie, i choć sam lokal odszedłby w niepamięć, nazwa jego wyrobu przetrwała? Przyjmujemy więc hipotezę, że nazwa wiąże się bezpośrednio z „Niewolnicą Isaurą”, brazylijskim przebojem wśród telenoweli, na którego punkcie polscy widzowie oszaleli w połowie lat 80.
Ciasto to chwalone jest za prostotę. Tamta dekada to czas kartek na wiele produktów, a ciasta, dziś banalne w przygotowaniu, były wtedy wyzwaniem w pewnym sensie logistycznym: wiązały się ze zgromadzeniem cukru i masła, dwóch reglamentowanych produktów, w jednym miejscu z jeszcze kilkoma innymi.
![mieszanie masy](https://images.iberion.media/images/origin/izaura3_c43ce02f52.jpg)
Sernik z lat 80.
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obiad dla taty. Zarówno jego autorzy, jak i my udowadniamy, że dzisiaj, w czasach bezproblemowego zaopatrzenia, sernik Izaura pozostaje kuszącym deserem.
Składniki ciasta kakaowego
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki sernika
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 140 g cukru
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy
Jedno ciasto z dwóch
Ciasto składa się z dwóch mas – sernikowej i biszkoptowej z kakao – które przygotowujemy osobno, a pieczemy razem.
Aby przygotować ciasto kakaowe, umieszczamy masło w garnku. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, a następnie dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy, mieszając, by składniki połączyły się w jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na gęstą, lśniącą pianę. Do ostudzonego ciasta dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i powoli mąkę, mieszając po każdej porcji. Na końcu do masy dodajemy bitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na masę sernikową w misce ucieramy żółtka oddzielone od białek z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajecznej masy stopniowo dodajemy miękkie masło, a następnie twaróg z wiaderka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy, również partiami, budyń w proszku.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Łączymy ją z ciastem i delikatnie mieszamy szpatułką. Obie masy wykładamy do otwieranej tortownicy wysmarowanej masłem lub na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Można wykładać je zwyczajnie, jedna po drugiej, albo wylewać i delikatnie przemieszać szpatułką, by uzyskać atrakcyjne wzory.
Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu można polać je polewą z rozpuszczonej tabliczki czekolady z 20 ml oleju i posypać wiórkami kokosowymi.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z galaretką i truskawkami oraz szybką zapiekankę na obiad.
![masa na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/izaura2_ba6356c0c6.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_f8f3989cdd.jpg)
![młoda kapusta](https://images.iberion.media/images/origin/mloda_kapusta_f057e76811.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![jagodzianki i siostra Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c4d24c960d.jpg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![lody truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody1_4576045e4d.jpg)
![brukiew](https://images.iberion.media/images/origin/brukiew1_0231b493bf.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![gołąbki i siostra Aniela](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_2_64d9d3cc34.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![pierogi z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_c2514e767c.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![Jogurt skyr](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_23_T101642_551_195d567897.jpg)
![dziewczynka](https://images.iberion.media/images/origin/dziewczynka_cc839e65ae.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Czekolada gorzka](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_18_T112150_078_49a68f9687.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)