Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie
![sernik izaura](https://images.iberion.media/images/1920/sernik_Izaura_fe8ebfea71.jpg)
Niezwykłe połączenie sernika z ciastem kakaowym, potocznie zwanym murzynkiem, ma mieć swoje korzenie w latach 80. ubiegłego wieku. W dalszym ciągu stanowi jednak atrakcyjny deser, który z tym przepisem na pewno wyjdzie doskonały.
Sernik Izaura
Niestety, nie jesteśmy w stanie dociec, skąd intrygująca nazwa sernika Izaura. Być może była kiedyś cukiernia o tej nazwie, i choć sam lokal odszedłby w niepamięć, nazwa jego wyrobu przetrwała? Przyjmujemy więc hipotezę, że nazwa wiąże się bezpośrednio z „Niewolnicą Isaurą”, brazylijskim przebojem wśród telenoweli, na którego punkcie polscy widzowie oszaleli w połowie lat 80.
Ciasto to chwalone jest za prostotę. Tamta dekada to czas kartek na wiele produktów, a ciasta, dziś banalne w przygotowaniu, były wtedy wyzwaniem w pewnym sensie logistycznym: wiązały się ze zgromadzeniem cukru i masła, dwóch reglamentowanych produktów, w jednym miejscu z jeszcze kilkoma innymi.
![mieszanie masy](https://images.iberion.media/images/origin/izaura3_c43ce02f52.jpg)
Sernik z lat 80.
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obiad dla taty. Zarówno jego autorzy, jak i my udowadniamy, że dzisiaj, w czasach bezproblemowego zaopatrzenia, sernik Izaura pozostaje kuszącym deserem.
Składniki ciasta kakaowego
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki sernika
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 140 g cukru
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy
Jedno ciasto z dwóch
Ciasto składa się z dwóch mas – sernikowej i biszkoptowej z kakao – które przygotowujemy osobno, a pieczemy razem.
Aby przygotować ciasto kakaowe, umieszczamy masło w garnku. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, a następnie dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy, mieszając, by składniki połączyły się w jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na gęstą, lśniącą pianę. Do ostudzonego ciasta dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i powoli mąkę, mieszając po każdej porcji. Na końcu do masy dodajemy bitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na masę sernikową w misce ucieramy żółtka oddzielone od białek z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajecznej masy stopniowo dodajemy miękkie masło, a następnie twaróg z wiaderka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy, również partiami, budyń w proszku.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Łączymy ją z ciastem i delikatnie mieszamy szpatułką. Obie masy wykładamy do otwieranej tortownicy wysmarowanej masłem lub na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Można wykładać je zwyczajnie, jedna po drugiej, albo wylewać i delikatnie przemieszać szpatułką, by uzyskać atrakcyjne wzory.
Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu można polać je polewą z rozpuszczonej tabliczki czekolady z 20 ml oleju i posypać wiórkami kokosowymi.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z galaretką i truskawkami oraz szybką zapiekankę na obiad.
![masa na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/izaura2_ba6356c0c6.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_f8f3989cdd.jpg)
![młoda kapusta](https://images.iberion.media/images/origin/mloda_kapusta_f057e76811.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)