Smakosze.pl Dieta Większość osób go pomija, a działa cuda na jelita. W czasach PRL ten deser zajadali wszyscy
Fot. Shutterstock/Mariusz S. Jurgielewicz

Większość osób go pomija, a działa cuda na jelita. W czasach PRL ten deser zajadali wszyscy

9 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pamiętasz o takiej przekąsce jak kisiel? Kiedyś zajadli się nim wszyscy, a teraz mało kto o nim pamięta. Czas przypomnieć ten deser, bo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Szczególnie jeżeli przygotujesz go od podstaw sama. To prostsze niż mogłoby się wydawać.

Nie kupuj, zrób go sama

W PRL-u brakowało właściwie wszystkiego. Problem z dostępnością dotyczył szczególnie produktów spożywczych, o słodkościach nawet nie wspominając. Dzieci, ale i dorośli domagali się deserów. Na szczęście zaradne gospodynie wiedziały, jak takie potrzeby spełnić. Przygotowywały wtedy kisiel.

Przez lata zdążyliśmy zapomnieć o tej przekąsce, a w sklepach pojawił się ten w proszku. Taki gotowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać. Przygotowuje się go dosyć szybko, ale zawiera mnóstwo substancji słodzących i konserwujących. Dlatego lepszym wyborem będzie przygotowanie tego domowego, który ma wiele prozdrowotnych właściwości.

maliny.jpg
Fot. Canva/congerdesign
Do zupy ogórkowej zawsze dodaję ten składnik. Jest niezastąpiona na upały

Deser zdrowszy niż mogłoby się wydawać

Kisiel jest zdrowym deserem, ponieważ zawiera wiele błonnika pokarmowego. Ten cenny składnik pozytywnie wpływa na jelita, oczyszczając je z toksyn i złogów. Działa również osłonowo dla żołądka. W dodatku jest lekki i niekaloryczny.

Deser będzie miał wszystkie te właściwości, jeżeli przygotujesz go z naturalnych składników sama w domu. Sposób jest ławy, a potrzebnych składników nie ma zbyt wiele. Potrzebne produkty umieszczono na liście poniżej. Zbierz je wszystkie i ugotuj dla rodziny doskonały kisiel.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku malinowego
  • odrobina miodu

Przepis na domowy kisiel

Do garnka wlej 1½ szklanki wody i dodaj do niej odrobinę miodu. Zagotuj składniki. W szklance z połową wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Do garnka wlej sok malinowy.

Dodaj także mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Kiedy kisiel zgęstnieje, to znak, że jest gotowy. Przełóż go do misek i podawaj na deser. Sprawdź przepis na zaskakujące ciasto oraz zobacz, do czego możesz wykorzystać agrafkę .

kisiel malinowy.jpg
Fot. Canva/VikaRayu
Tak zachowali się goście nadmorskiej restauracji. Ludzie są oburzeni: „Szczyt bezczelności"
Nazwę tego ciasta aż strach wymówić na głos. Na szczęście jego smak zachwyca całą rodzinę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy