Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nazwę tego ciasta aż strach wymówić na głos. Na szczęście jego smak zachwyca całą rodzinę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.07.2024 10:17

Nazwę tego ciasta aż strach wymówić na głos. Na szczęście jego smak zachwyca całą rodzinę

ciasto
Fot. YouTube/Przepiski

Słyszałaś o cieście pupa pawiana? Nie ma co się śmiać. Choć deser nazwę ma zabawną, smakuje po prostu doskonale. Z tym przepisem przygotujesz je w łatwy sposób. Zanim jednak podasz je na stół, nie mów, jak się nazywa, bo rodzina pęknie ze śmiechu. 

Ciasto o dziwnej nazwie, ale obłędnym smaku

Lato to czas beztroskich wyjazdów, ale też… słodkich deserów. Większość sięga po lody, czy gofry, ale mało kto wie, że można przygotować również lekkie ciasto. Podaje się je na zimno, dzięki czemu również przynosi orzeźwienie. 

Przepisów na takie desery jest wiele, jednak najlepszym z nich jest ten o głupkowatej nazwie. Chodzi o ciasto pupa pawiana, które naprawdę zachwyca smakiem i wyglądem. Przygotuj je, a już zawsze z uśmiechem będziesz do niego wracać. 

masa śmeitanowa.jpg

Żadne mielone, żadne schabowe. Strzelczyk przypomniał przepis na uwielbiane kotlety sprzed lat

Co będzie ci potrzebne?

Ciasto składa się z delikatnej masy śmietanowej, owocowej galaretki i o dziwo - z mini lodów na ciepło. Są dostępne praktycznie w każdym markecie, więc nie powinnaś mieć większych trudności, aby je zdobyć. To właśnie przez ten składnik ciasto nosi nazwę pupa pawiana. Wszystkie produkty wraz z gramaturami umieszczono na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie, a następnie zrobimy z nich pyszny deser. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Przepiski, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 330 ml śmietany 30%
  • 600 g serka homogenizowanego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 ml + 750 ml wody
  • 12 mini ciepłych lodów
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • sól

Ciasto pupa pawiana - przepis

Do miski wlej oddzielone od żółtek białko. Wsyp szczyptę soli, a następnie ubij składniki na sztywną pianę. Partiami wsypuj cukier oraz żółtka cały czas mieszając. Miksuj, do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. 

Do miski wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, a następnie wsyp je do masy. Wymieszaj składniki. Przełóż je do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Spód piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 20 minut. 

Do miski wlej 175 mililitrów wrzątki i wsyp galaretkę cytrynową oraz jedną galaretkę brzoskwiniową. Wymieszaj składniki. Do większego naczynia wlej śmietanę i za pomocą miksera ubij ją na sztywno. Dopiero wtedy dodaj serek homogenizowany i wlej rozpuszczone galaretki. Wymieszaj składniki. Połowę masy przełóż na upieczony spód i równo rozprowadź. 

Umieść w niej pionowo mini lody na ciepło, a następnie zalej je pozostałą masą śmietanową. Ciasto odstaw do lodówki do stężenia. W 750 mililitrach wrzątku rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe. Zalej nią wierzch ciasta, a następnie odstaw do stężenia na całą noc. Na drugi dzień, krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jaki owoc jest najzdrowszy oraz poznaj przepis na inne ciasto

galaretka.jpg
Fot. YouTube/Przepiski