Smakosze.pl Przepisy Wiele osób nie ma pojęcia, jak przechowywać pieczywo. Trzeba pamiętać o 1 zasadzie, by długo pozostało świeże
Canva/@AscentXmedia

Wiele osób nie ma pojęcia, jak przechowywać pieczywo. Trzeba pamiętać o 1 zasadzie, by długo pozostało świeże

14 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dowiedz się, czy na pewno w prawidłowy sposób przechowujesz chleb. Stosując tę jedną zasadę, możesz sprawić, że pieczywo będzie świeższe dużo dłużej. Wiele osób popełnia w tej kwestii podstawowe błędy. Sprawdź czy się do nich zaliczasz.

Świeże pieczywo kocham wszyscy

Każdy z nas uwielbia, kiedy skórka chleba chrupie, a środek pozostaje miękki. Są to oznaki, które świadczą o tym, że chleb jest świeży i na pewno będzie smakował.

Nie każdy jednak wie, jak w odpowiedni sposób przechowywać wypieki, aby dłużej cieszyć się ich świeżością. Warto zastosować tę jedną zasadę i świeżym chlebem cieszyć się codziennie. Znajdziesz ją poniżej.

świeże chleby.jpg
Canva/@Elena Photo
Coraz częściej robię obiad na bazie tego ciasta. To teraz hit

Gdzie nie przechowywać chleba?

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest przechowywanie pieczywa w foliowych opakowaniach . Tymczasem od razu po powrocie z zakupów warto wypakować bochenek z foliówki. Sklepowa torebka ogranicza dostęp powietrza, które sprzyja utrzymaniu świeżości.

Niektórzy twierdzą, że chleb dobrze jest przechowywać w lodówce. Niestety to również nie jest najlepsze miejsce. Wydawałoby się, że jej wnętrze zapewni odpowiednią wilgotność dla produktów z piekarni. Wręcz przeciwnie-jest tam sucho, co nie przysłuży się wypiekom, a jedynie przyspieszy czerstwienie i psucie się pieczywa.

Sposób na zachowanie świeżości pieczywa

Metoda, która pozwala ci zachować świeżość chleba na dłużej, opiera się dostarczeniu mu odpowiedniej wilgotności . Dlatego przechowuj go w kuchni w temperaturze pokojowej. Przysłuży mu się także leżakowanie w papierowej torbie.

Niektórzy trzymają chleb po prostu na blacie kuchennym . Napoczęty bochenek wystarczy położyć miąższem w dół, na przykład na desce do krojenia . Miejsce krojenia nie wysycha, a wypiek ma dobre warunki do zachowania świeżości. A ty jak przechowujesz pieczywo?Sprawdź, jak zrobić szybki sernik oraz dowiedz się, czego nigdy nie dodawać do kopytek .

papierowa torba.jpg
Canva/@Eleną Photo
Konserwuję kurczaka w słoikach. Można go trzymać bez lodówki 12 miesięcy
Biorę 2 ziemniaki i jajko. Efekt widzisz na zdjęciu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy