Wiele osób nie ma pojęcia, jak przechowywać pieczywo. Trzeba pamiętać o 1 zasadzie, by długo pozostało świeże
Dowiedz się, czy na pewno w prawidłowy sposób przechowujesz chleb. Stosując tę jedną zasadę, możesz sprawić, że pieczywo będzie świeższe dużo dłużej. Wiele osób popełnia w tej kwestii podstawowe błędy. Sprawdź czy się do nich zaliczasz.
Świeże pieczywo kocham wszyscy
Każdy z nas uwielbia, kiedy skórka chleba chrupie, a środek pozostaje miękki. Są to oznaki, które świadczą o tym, że chleb jest świeży i na pewno będzie smakował.
Nie każdy jednak wie, jak w odpowiedni sposób przechowywać wypieki, aby dłużej cieszyć się ich świeżością. Warto zastosować tę jedną zasadę i świeżym chlebem cieszyć się codziennie. Znajdziesz ją poniżej.
Gdzie nie przechowywać chleba?
Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest przechowywanie pieczywa w foliowych opakowaniach . Tymczasem od razu po powrocie z zakupów warto wypakować bochenek z foliówki. Sklepowa torebka ogranicza dostęp powietrza, które sprzyja utrzymaniu świeżości.
Niektórzy twierdzą, że chleb dobrze jest przechowywać w lodówce. Niestety to również nie jest najlepsze miejsce. Wydawałoby się, że jej wnętrze zapewni odpowiednią wilgotność dla produktów z piekarni. Wręcz przeciwnie-jest tam sucho, co nie przysłuży się wypiekom, a jedynie przyspieszy czerstwienie i psucie się pieczywa.
Sposób na zachowanie świeżości pieczywa
Metoda, która pozwala ci zachować świeżość chleba na dłużej, opiera się dostarczeniu mu odpowiedniej wilgotności . Dlatego przechowuj go w kuchni w temperaturze pokojowej. Przysłuży mu się także leżakowanie w papierowej torbie.
Niektórzy trzymają chleb po prostu na blacie kuchennym . Napoczęty bochenek wystarczy położyć miąższem w dół, na przykład na desce do krojenia . Miejsce krojenia nie wysycha, a wypiek ma dobre warunki do zachowania świeżości. A ty jak przechowujesz pieczywo?Sprawdź, jak zrobić szybki sernik oraz dowiedz się, czego nigdy nie dodawać do kopytek .