Konserwuję kurczaka w słoikach. Można go trzymać bez lodówki 12 miesięcy
Mięso zwykle przechowujemy w lodówce. Jednak dzięki temu przepisowi kurczak w słoikach wytrzyma nawet rok i to bez lodówki. Kilka składników sprawi, że mięso długo będzie zachwycało świeżością i smakiem.
Kurczak w słoikach długo świeży
Mięso bez lodówki wytrzyma zaledwie kilka godzin. Zwykle trzymamy ten produkt w lodówce, a mięso dzięki temu jest świeże i smaczne. Jednak możemy przechować mięso również w inny sposób. Ten przepis nam to umożliwi.
Wystarczy wziąć kurczaka, dodać trochę przypraw i długo cieszyć się świeżością mięsa. W słoiku wytrzyma ono nawet rok i to bez lodówki. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Melissa Mir. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
W życiu nie jadłem lepszych naleśników. Ten farsz to poezja smakuJak zakonserwować kurczaka w słoikach?
Składniki:
- 3 kg udek z kurczaka
- 3 łyżeczki soli
- pieprz
- słodka papryka
- 3 łyżki octu
- 3 cebule
- natka pietruszki
Przygotowanie mięsa zacznij od umycia i osuszenia. Przełóż udka do miski i wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i wlej ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w plastry i posiekaj natkę pietruszki.
Składniki wymieszaj i ułóż w słoikach. Do każdego ze słoików włóż udka, a na wierzchu ułóż cebulę z natką. Słoiki zakręć, a na dnie garnka połóż ściereczkę. Ustaw słoiki i napełnij zimną wodą. Zagotuj, a potem gotuj jeszcze na małym ogniu przez 5-6 godzin. Pozostaw do ostygnięcia, apotem wyjmij z garnka.
Kurczak, który wytrzyma nawet rok
Tak przyrządzone mięso wytrzyma nawet rok bez lodówki. Kurczak w sosie własnym ma wyrazisty smak i będzie smacznym dodatkiem do obiadu lub pieczywa. Dzięki temu przepisowi mięso długo pozostanie świeże i pełne smaku.
Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu. Z zakonserwowaniem mięsa poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Wystarczy otworzyć słoik i cieszyć się znakomitym smakiem kurczaka. Pisaliśmy o tym, jak w prosty i szybki sposób parzyć kapustę na gołąbki. Radziliśmy też, czego nigdy nie dodawać do kopytek.
Źródło: YouTube/@MelissaMirFOOD
Zdjęcia: screen YouTube/@MelissaMirFOOD