Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Konserwuję kurczaka w słoikach. Można go trzymać bez lodówki 12 miesięcy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.02.2024 15:37

Konserwuję kurczaka w słoikach. Można go trzymać bez lodówki 12 miesięcy

kurczak
YouTube/@MelissaMirFOOD

Mięso zwykle przechowujemy w lodówce. Jednak dzięki temu przepisowi kurczak w słoikach wytrzyma nawet rok i to bez lodówki. Kilka składników sprawi, że mięso długo będzie zachwycało świeżością i smakiem. 

Kurczak w słoikach długo świeży

Mięso bez lodówki wytrzyma zaledwie kilka godzin. Zwykle trzymamy ten produkt w lodówce, a mięso dzięki temu jest świeże i smaczne. Jednak możemy przechować mięso również w inny sposób. Ten przepis nam to umożliwi.

Wystarczy wziąć kurczaka, dodać trochę przypraw i długo cieszyć się świeżością mięsa. W słoiku wytrzyma ono nawet rok i to bez lodówki. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Melissa Mir. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kurczak
YouTube/@MelissaMirFOOD
W życiu nie jadłem lepszych naleśników. Ten farsz to poezja smaku

Jak zakonserwować kurczaka w słoikach?

Składniki:

  • 3 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżeczki soli
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 3 łyżki octu
  • 3 cebule
  • natka pietruszki

Przygotowanie mięsa zacznij od umycia i osuszenia. Przełóż udka do miski i wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i wlej ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w plastry i posiekaj natkę pietruszki. 

Składniki wymieszaj i ułóż w słoikach. Do każdego ze słoików włóż udka, a na wierzchu ułóż cebulę z natką. Słoiki zakręć, a na dnie garnka połóż ściereczkę. Ustaw słoiki i napełnij zimną wodą. Zagotuj, a potem gotuj jeszcze na małym ogniu przez 5-6 godzin. Pozostaw do ostygnięcia, apotem wyjmij z garnka. 

Kurczak, który wytrzyma nawet rok

Tak przyrządzone mięso wytrzyma nawet rok bez lodówki. Kurczak w sosie własnym ma wyrazisty smak i będzie smacznym dodatkiem do obiadu lub pieczywa. Dzięki temu przepisowi mięso długo pozostanie świeże i pełne smaku.

Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu. Z zakonserwowaniem mięsa poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Wystarczy otworzyć słoik i cieszyć się znakomitym smakiem kurczaka. Pisaliśmy o tym, jak w prosty i szybki sposób parzyć kapustę na gołąbki. Radziliśmy też, czego nigdy nie dodawać do kopytek. 

kurczak
YouTube/@MelissaMirFOOD

Źródło: YouTube/@MelissaMirFOOD

Zdjęcia: screen  YouTube/@MelissaMirFOOD