Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielka konkurencja dla pomidorówki - obłędna zupa solferino

Wielka konkurencja dla pomidorówki - obłędna zupa solferino

Zupa solferino z dodatkiem tartej mozzarelli
canva/taden

Sycąca, smaczna i bogata w tekstury — taka jest zupa solferino. Doskonały warzywny specjał skusi największych fanów pomidorowej. Jeżeli macie groszek, jajka, pora i żółty ser koniecznie ją wypróbujcie.

Przepis na ten specjał prawdopodobnie sięga czasów największej bitwy podczas wojny francusko-austriackiej, która miała miejsce w 1859 roku pod Solferino. Smaczna i prosta zupa na bazie drobiowego wywaru urzeka delikatnością. Nie wrócicie już do zwykłej pomidorowej.

Przepis na pyszną zupę solferino

Składniki:

  • 1 litr wywaru drobiowego

  • 4 średnie ziemniaki

  • biała część dwóch średnich porów

  • 1 nieduża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • pół szklanki mrożonego groszku

  • pół szklanki przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 żółtko

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • pół szklanki słodkiej śmietanki do zup

  • 150 g tartej mozzarelli do podania

Przygotowanie:

Pora płuczemy i kroimy w półtalarki. Cebule obieramy i siekamy. Oliwę rozgrzewamy w garnku. Szklimy na niej warzywa, od czasu do czasu mieszając. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę.

Do pora z cebulką dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i zagotowujemy. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, wrzucamy groszek.

Pod koniec gotowania wlewamy przecier pomidorowy. Zupę doprawiamy wedle uznania. Po zdjęciu z palnika dodajemy żółtko połączone ze śmietaną. Całość energicznie mieszamy. Przelewamy do naczyń i posypujemy tartym serem.

Wskazówka: zupa będzie wegetariańska, jeśli użyjecie wywaru warzywnego. Skorzystajcie np. z tego przepisu na bezmięsny rosół.

Tarta mozzarella  doskonale pasuje do bogatej pomidorówki
Tarta mozzarella doskonale pasuje do bogatej pomidorówki

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram