Wilgotny i aromatyczny piernik na święta zrobisz z łatwością. Wystarczy wykorzystać 1 pyszny dodatek
Wilgotny piernik z powidłami skusi niejednego łasucha. Śliwkowy rarytas dodany do masy sprawia, że jest ona niesamowicie smaczna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Ciasto przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować.
Znakomity patent na wigilijny piernik, który dziś wam prezentujemy, spodoba się tym z was, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Tę odsłonę wigilijnego deseru przyrządza się niemal ekspresowo. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności i upiec. Prościej się nie da.
Przepis na wilgotny piernik z powidłami
Składniki:
-
3 duże jaja
-
250 ml mleka
-
120 g masła lub margaryny
-
375 g mąki pszennej
-
85 g cukru pudru
-
10-15 g kakao
-
20-30 g miodu płynnego
-
200 g powideł śliwkowych
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
esencja waniliowa
-
70 g rodzynek (można pominąć)
Jak upiec wilgotny piernik z powidłami? Nie potrzeba wiele czasu
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Masło topimy na patelni i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną.
Dodajemy kakao, cukier puder i przyprawę do piernika, po czym starannie mieszamy składnik i. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z odrobiną waniliowej esencji. W trzeciej misce umieszczamy mleko, miód i powidła śliwkowe.
Łączymy je ze sobą, po czym wlewamy letni tłuszcz. Miksujemy, a następnie przenosimy napowietrzone jaja oraz suche składniki. Gdy już uzyskamy gładką masę, wsypujemy rodzynki. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Wilgotny piernik z powidłami pieczemy przez 60-75 minut, w trakcie kontrolując ciasto przy pomocy patyczka. Gdy po zanurzeniu w cieście wyjmiemy suche drewienko, będzie gotowy. Studzimy wypiek i dekorujemy polewą czekoladową .
Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na inne świąteczne desery. Polecamy pyszną korzenną szarlotkę . Być może skusi was też niezawodna receptura na zawijany makowiec .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama