Wiosną zawsze dodaję to do pierogów ruskich. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę
Jeden dodatek zmienia zwykłe pierogi ruskie w ruskie idealne. Choć nie zawsze kojarzymy to wszechobecne zioło z tym daniem, dodawanie go do farszu ma dłuższą tradycję niż się wydaje.
Pierogi ruskie z miętą
Jedną z cech tradycji jest to, że ciągle zwodzi nas na manowce. Kiedy już jesteśmy pewni, że przygotowujemy potrawę według najstarszych, przestrzeganych od pokoleń przepisów , nagle zaskakują nas niecodzienne dodatki z przeszłości. Tak jest chyba z tym dodatkiem do pierogów ruskich.
Mięta , o której tu mowa, wydaje się produktem nieco na marginesie kuchni. Owszem, jest doskonałą herbatką, zwłaszcza na trawienie – a z miodem i lodem ś wietną herbatą mrożoną na letnie upały . Jednak jeśli chodzi o dodatek do potraw, kojarzymy ją raczej z egzotycznymi niż krajowymi daniami.
Mięta w kuchni Europy Środkowej
Niepotrzebnie. Przecież mięta to nie żaden zagraniczny produkt, ale ziele w szechobecne w całej Europie i Azji od tak dawna, że wszyscy możemy i powinniśmy traktować je jak swoje . Nic więc dziwnego, że na niektórych terenach miętę do dań takich jak pierogi dodaje się od lat.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 500 g twarogu
- 4 ugotowane ziemniaki
- Mały pęczek mięty
- Pieprz, sól
Przepis na pierogi ruskie z miętą
Ciasto na pierogi przygotowujemy według ulubionego przepis u. Najprostszy to przesiać mąkę na stolnicę, dodać olej i sól. Wymieszać widelcem z połową szklanki gorącej wody, a następnie, dodając pół szklanki zimnej wody, wyrabiać na elastyczne ciasto.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z pokruszonym rękami twarogiem. Dodajemy sól i pieprz, a także posiekaną miętę . Wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okrągłe placki, każdy z nich faszerujemy łyżką ziemniaczano-serowej masy i zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Do podania używamy jako dekoracji listków mięty.
Wypróbuj też przepisy na błyskawiczne ciasto bez pieczenia z truskawkami i gołąbki bez zawijania .