Smakosze.pl Przepisy Wiosną zawsze dodaję to do pierogów ruskich. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę
fot. Canva

Wiosną zawsze dodaję to do pierogów ruskich. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę

23 kwietnia 2024

Jeden dodatek zmienia zwykłe pierogi ruskie w ruskie idealne. Choć nie zawsze kojarzymy to wszechobecne zioło z tym daniem, dodawanie go do farszu ma dłuższą tradycję niż się wydaje.

Pierogi ruskie z miętą

Jedną z cech tradycji jest to, że ciągle zwodzi nas na manowce. Kiedy już jesteśmy pewni, że przygotowujemy potrawę według najstarszych, przestrzeganych od pokoleń przepisów , nagle zaskakują nas niecodzienne dodatki z przeszłości. Tak jest chyba z tym dodatkiem do pierogów ruskich.

Mięta , o której tu mowa, wydaje się produktem nieco na marginesie kuchni. Owszem, jest doskonałą herbatką, zwłaszcza na trawienie – a z miodem i lodem ś wietną herbatą mrożoną na letnie upały . Jednak jeśli chodzi o dodatek do potraw, kojarzymy ją raczej z egzotycznymi niż krajowymi daniami.

mięta
fot. Canva
Zrób tak od razu po przyniesieniu pieczarek ze sklepu. Bez tego szybko się zepsują

Mięta w kuchni Europy Środkowej

Niepotrzebnie. Przecież mięta to nie żaden zagraniczny produkt, ale ziele w szechobecne w całej Europie i Azji od tak dawna, że wszyscy możemy i powinniśmy traktować je jak swoje . Nic więc dziwnego, że na niektórych terenach miętę do dań takich jak pierogi dodaje się od lat.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g twarogu
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • Mały pęczek mięty
  • Pieprz, sól

Przepis na pierogi ruskie z miętą

Ciasto na pierogi przygotowujemy według ulubionego przepis u. Najprostszy to przesiać mąkę na stolnicę, dodać olej i sól. Wymieszać widelcem z połową szklanki gorącej wody, a następnie, dodając pół szklanki zimnej wody, wyrabiać na elastyczne ciasto.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z pokruszonym rękami twarogiem. Dodajemy sól i pieprz, a także posiekaną miętę . Wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okrągłe placki, każdy z nich faszerujemy łyżką ziemniaczano-serowej masy i zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Do podania używamy jako dekoracji listków mięty.

Wypróbuj też przepisy na błyskawiczne ciasto bez pieczenia z truskawkami i gołąbki bez zawijania .

pierogi z miętą
fot. Canva
Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso
Kładę boczek na cieście francuskim i zawijam w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy