Pokrusz herbatniki i wymieszaj z truskawkami. To moje ulubione ciasto bez pieczenia
Efektowne jak tort, a szybkie jak budyń z torebki – takie właśnie jest to truskawkowe ciasto bez pieczenia. Wykorzystuje tylko kilka składników, głównie gotowców, i jest niezwykle tanie – oczywiście pod warunkiem, że wykorzystujemy sezonowe, krajowe truskawki.
Ciasto bez pieczenia
Pierwsze polskie truskawki pojawiły się w połowie kwietnia w dyskontach. Na razie są jeszcze na tyle drogie, że nie są zbyt wielką konkurencją wobec tych sprowadzanych z południa Europy. Ale wystarczy kilka ciepłych tygodni, by rozpoczął się doroczny wysyp tych pysznych, soczystych owoców.
Wkrótce więc będziemy ich mieć pod dostatkiem na tyle, że zamiast zajadać się nimi prosto z miski, będziemy mogli eksperymentować z przetworami i wypiekami. Warto spróbować tego przepisu na ekspresowe i niezwykle truskawkowe ciasto bez pieczenia.
Kupił za 60 zł schabowego giganta z przepisu Gessler. Nie uwierzysz, co znalazł pod panierkąCiasto truskawkowe
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci veloci 89, gdzie użyty jest do masy na ciasto jogurt truskawkowy. Trudno jest jednak kupić taki produkt bez dodanego cukru i zagęstników. Można za to przygotować własny truskawkowy jogurt, mieszając gęsty skyr i zmiksowane truskawki, zwłaszcza te nie za ładne, których kilka zdarzy się w każdym kilogramie. Zmiksowane truskawki należy odcisnąć, a sok zachować np. do lemoniady.
Składniki
- 250 g herbatników
- 300 g dorodnych, nie przejrzałych truskawek
- 300 g skyru
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowujemy deser z truskawek
Opłukane truskawki kroimy na ćwiartki, a herbatniki drobno kruszymy. W misce mieszamy je na coś przypominającego sałatkę. Zalewamy jogurtem (może być wymieszany z kilkoma zmiksowanymi truskawkami). Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut, żeby herbatniki zmiękły.
W misce miksujemy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na puszystą bitą śmietanę. Do formy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia przekładamy masę z herbatników i jogurtu i wyrównujemy dokładnie na całej powierzchni. Masę ubijamy lekko i pokrywamy bitą śmietaną. Powierzchnię tortu dokładnie wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu ciasto dekorujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Wypróbuj też przepisy na faszerowane pieczone jabłka i ciasto z kiwi.