Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki bez zawijania robię, gdy mam mało czasu. Znikają z talerzy w mgnieniu oka
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.04.2024 12:16

Gołąbki bez zawijania robię, gdy mam mało czasu. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

gołąbki
Fot. YouTube/smaki katriny

Nie masz czasu na przygotowanie klasycznych gołąbków? Koniecznie wypróbuj ten przepis na gołąbki bez zawijania. Są szybkie w przygotowaniu i po prostu przepyszne. Poznaj przepis i wypróbuj go na najbliższy obiad. 

Najszybszy sposób na gołąbki bez zawijania

Gołąbki to od zawsze moje ulubione danie. Niestety coraz częściej nie mam czasu na ich przygotowanie. Na szczęście znalazłem przepis na leniwe gołąbki bez zawijania, które również są znakomite w smaku, a przede wszystkim robi się je błyskawicznie. 

Ten krótki czas przygotowania zawdzięczamy dzięki temu, że tych gołąbków nie trzeba zawijać w liście kapusty. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi składnikami oraz przepis. Zrób je sama i przekonaj się sama, jakie są pyszne.

gołąbki.jpg
Fot. Canva/Ahanov Michael
Ta niemiecka surówka z cukinii jest lepsza niż mizeria. Idealna do ziemniaków i mielonych

Co będzie ci potrzebne?

Podstawowym składnikiem każdych gołąbków jest oczywiście mięso. W tym przypadku będziesz potrzebować mięso z łopatki wieprzowej. Zadbaj o to, aby było świeże i pochodziło ze sprawdzonego źródła. Oprócz niego będziesz potrzebować składników z listy poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale smaki katriny, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ryżu
  • 2 jajka
  • 250 g poszatkowanej kapusty białej
  • 1 duża cebula
  • 100 g bułki tartej
  • mielona papryka czerwona
  • pieprz
  • sól

Przepis na ekspresowe gołąbki bez zawijania

Do miski włóż zmielone mięso i poszatkowaną kapustę. Wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj go do pozostałych składników. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. 

Całość dopraw mieloną papryką czerwoną, pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą na jednolitą masę. Uformuj z niej podłużne gołąbki. Robi się to tak samo, jak kotlety z mielonego mięsa. 

Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej uformowane gołąbki i smaż z każdej strony, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe leniwe gołąbki podawaj z sosem pomidorowym. Wszyscy będą zachwyceni ich smakiem. Sprawdź jakie mięso omijać szerokim łukiem. Koniecznie rozwiąż także ten quiz o ziołach.

kapusta do gołąbków.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk