Smakosze.pl Porady Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
canva/OlyaSolodenko

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit

30 maja 2023

Świeży chleb jest gwarancją znakomitych kanapek. Jedna z tiktokerek podzieliła się prostą sztuczką, która pomoże wydłużyć czas, po którym będzie smaczny i bez śladów pleśni nawet przez 2 tygodnie. Twórczyni do opakowania z chlebem wkłada kawałek warzywa.

Jak przedłużyć świeżość chleba? Pomoże seler naciowy

Pieczywo najlepiej smakuje w dniu zakupu. Odpowiednie przechowywanie potrafi jednak wpłynąć na przedłużenie czasu, w którym walory smakowe chleba czy bułek są akceptowalne.

Podstawą jest odpowiednie zabezpieczenie przed wysychaniem i pleśnieniem produktu. Tiktokerka z Wielkiej Brytanii, Katya Meckle, zdradziła, że do opakowania z bochenkiem chleba wkłada łodygę selera naciowego. Według niej sprawia ona, że wyrób jest niemal tak smaczny, jak w dniu zakupu nawet po 2-3 tygodniach.

Pierwsze polskie truskawki już w Biedronce. Zaskakująca cena i strategia

Internautki mają swoje patenty na świeży chleb

Choć pod wideo zamieszczonym przez twórczynię jest sporo komentarzy od osób zaciekawionych sztuczką, nie brakuje głosów mniej entuzjastycznych. Jedna komentujących przypomina, że pieczywo można mrozić:

Po prostu wkładam chleb do zamrażarki. Wtedy może wytrzymać nawet miesiąc. Jak chcę zjeść kromkę, wyciągam ją dzień wcześniej i rozmrażam — pisze kobieta.

Trudno się nie zgodzić, że taki pomysł jest jeszcze łatwiejszy do wdrożenia. Trzeba jednak pamiętać o odmrożeniu.

Jak wykorzystać chleb? Nie tylko na kanapki

Choć pieczywo kojarzy się z prostym posiłkiem w postaci kanapek, można je inaczej wykorzystywać. Smaczną opcją — idealną do sałatek i zużycia nieco już mniej świeżego chleba — są grzanki. Wystarczy podsmażyć pokrojony w kostki produkt na oliwie z dodatkiem ziół.

Na naszej stronie znajdziecie też sposoby na odświeżenie chleba. W tym artykule zdradzamy kilka prostych patentów i podpowiadamy, jak przechowywać bochenki, by nie schły od razu po zakupie. Zachęcamy też do samodzielnego pieczenia — chleb z garnka jest znakomity.

Chleb dłużej świezy z selerem.png
canva/Image Professionals GmbH

Źródło: parenting, stylzyciaradiozet

Nowy dyskont na polskim rynku. Ma wielki atut w porównaniu z Lidlem i Biedronką
Kucharz pokazał, jak robi bitki wieprzowe. Pod koniec wlewa uwielbiany płyn
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy