Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Świeży chleb jest gwarancją znakomitych kanapek. Jedna z tiktokerek podzieliła się prostą sztuczką, która pomoże wydłużyć czas, po którym będzie smaczny i bez śladów pleśni nawet przez 2 tygodnie. Twórczyni do opakowania z chlebem wkłada kawałek warzywa.
Jak przedłużyć świeżość chleba? Pomoże seler naciowy
Pieczywo najlepiej smakuje w dniu zakupu. Odpowiednie przechowywanie potrafi jednak wpłynąć na przedłużenie czasu, w którym walory smakowe chleba czy bułek są akceptowalne.
Podstawą jest odpowiednie zabezpieczenie przed wysychaniem i pleśnieniem produktu. Tiktokerka z Wielkiej Brytanii, Katya Meckle, zdradziła, że do opakowania z bochenkiem chleba wkłada łodygę selera naciowego. Według niej sprawia ona, że wyrób jest niemal tak smaczny, jak w dniu zakupu nawet po 2-3 tygodniach.
Internautki mają swoje patenty na świeży chleb
Choć pod wideo zamieszczonym przez twórczynię jest sporo komentarzy od osób zaciekawionych sztuczką, nie brakuje głosów mniej entuzjastycznych. Jedna komentujących przypomina, że pieczywo można mrozić:
Po prostu wkładam chleb do zamrażarki. Wtedy może wytrzymać nawet miesiąc. Jak chcę zjeść kromkę, wyciągam ją dzień wcześniej i rozmrażam — pisze kobieta.
Trudno się nie zgodzić, że taki pomysł jest jeszcze łatwiejszy do wdrożenia. Trzeba jednak pamiętać o odmrożeniu.
Jak wykorzystać chleb? Nie tylko na kanapki
Choć pieczywo kojarzy się z prostym posiłkiem w postaci kanapek, można je inaczej wykorzystywać. Smaczną opcją — idealną do sałatek i zużycia nieco już mniej świeżego chleba — są grzanki. Wystarczy podsmażyć pokrojony w kostki produkt na oliwie z dodatkiem ziół.
Na naszej stronie znajdziecie też sposoby na odświeżenie chleba. W tym artykule zdradzamy kilka prostych patentów i podpowiadamy, jak przechowywać bochenki, by nie schły od razu po zakupie. Zachęcamy też do samodzielnego pieczenia — chleb z garnka jest znakomity.
Źródło: parenting, stylzyciaradiozet