Wkładam do makaronu i zalewam mlekiem. Ten obiad to mistrzostwo świata
Na dzisiejszy obiad koniecznie przygotuj zapiekankę z tego przepisu. Połączenie nietypowych składników gwarantuje pełnię smaku i zachwyt na twarzach całej rodziny. Przygotowanie jest banalne, a cały proces trwa dosłownie chwilę. Wypróbuj, a z makaronu przez długi czas nie zrobisz nic innego.
Makaron rządzi
Zapiekanka jest daniem niezwykłym. I nie chodzi tylko i wyłącznie o smak, ale i o to, że można przygotować je na wiele sposobów i z różnych składników. Niektórzy robią zapiekanki z pieczywa, a inni, tak jak w tym przepisie, z makaronu. Sposób zasługuje na uwagę, ponieważ w nieskomplikowany sposób można przygotować obiad, który zasmakuje każdemu.
Zanim poznasz przepis , musisz wiedzieć, że nigdy nie kończy się na jednej dokładce, a domownicy będą błagali, aby to danie pojawiało się w waszym menu znacznie częściej. Upiecz zapiekankę i przekonaj się, że naprawdę warto było ją przygotować.

Zapiekanka z niezwykłych składników
Zapiekanka przygotowana z poniższego przepisu smak zawdzięcza przede wszystkim składnikom. Jest to danie bardzo serowe, więc trzeba zaopatrzyć się w kilka rodzajów sera. Niezbędny będzie oczywiście makaron, a także mleko, które w połączeniu z roztopionymi serami stworzy obłędny w smaku sos. Jeżeli chodzi o makaron, to można użyć zarówno penne, jak i muszelek. Pozostałe dodatki poznasz, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się jej i niczego nie pomijaj, a obiad będzie należał do udanych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 300 g makaronu
- 350 g sera feta
- 150 g mozzarelli
- 50 g tartego sera żółtego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml mleka
- 150 g passaty pomidorowej
- 100 g salami
- pieprz
- sól

Przepis na obiad z makaronu
Przygotowanie zapiekanki rozpocznij od ułożenia na środku żaroodpornej formy sera feta . Następnie obsyp go nieugotowanym makaronem. Mozzarellę oraz żółty ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Oba składniki rozsyp po makaronie .
Cebulę obierz, drobno posiekaj w kostkę , a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Oba składniki rozsyp po powierzchni. Składniki zalej mlekiem, a całość przypraw pieprzem i solą. Na środku rozlej passatę pomidorową .
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni Celsjusza . Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, umieść w nim naczynie i piecz zapiekankę przez 50 minut.
Po upłynięciu wskazanego czasu wyciągnij formę i za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki pokrusz fetę i wymieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły. Na wierzchu rozsyp mozzarellę i ułóż na niej plastry pepperoni lub salami .
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę piecz jeszcze przez 5 minut . Gotowe danie krój na kawałki i podawaj na obiad.
Sprawdź także przepis na rosół z niestandardowym dodatkiem oraz dowiedz się, jakiego mięsa w Biedronce nie kupować .
