Smakosze.pl Przepisy Wkładam wafle do wrzątku, po chwili mam pyszny deser. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
youtube.com/@Cookrate.Polska

Wkładam wafle do wrzątku, po chwili mam pyszny deser. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

30 grudnia 2023

Wiecie, że ze zwykłych wafli można zrobić elegancki deser? Wystarczy odrobina pracy i słodkie kąski jak z cukierni gotowe. Nikt nie uwierzy, że zrobiliście to samodzielnie w domu. Chcecie wiedzieć więcej? Zapraszam do dalszej części tekstu.

Szybki deser z wafli

„Wzbogacanie” kupnych słodyczy o dodatkowe składniki i nadawaniem im nieoczekiwanej formy to cała osobna dyscyplina sztuki kulinarnej . W tym przepisie bierzemy na warsztat zwykłe sklepowe wafelki przekładane nadzieniem. Kilka dodatków pozwala je zmienić w ciekawą i niecodzienną przekąskę . Wszyscy przetrą oczy ze zdumienia.

Ten przepis przydaje się zwłaszcza przy „recyklingu” niektórych produktów, które niepożądane zajmują miejsce w naszej lodówce czy szafce . Przetwarzając takie wafelki możemy z łatwością dać im drugie życie. Idealnie nadadzą się takie otwarte jakiś czas temu i nie pierwszej świeżości. Dodaj do nich kilka prostych składników i gotowe .

wafle.jpg
Canva / SasaJo
Moje leniwe wychodzą obłędnie mięciutkie. Z twardymi kluskami pożegnałam się, gdy przestałam popełniać ten błąd

Szybki deser ze sklepowych wafelków

Z wafelków i kilku dodatków robimy smakowitą masę . To właśnie z niej powstaje ten deser. Podobny przepis znajdziecie na youtube'owym kanale Cookrate.Polska. Stamtąd też pochodzą niektóre wykorzystane w artykule zdjęcia .

Składniki

  • 150 g sklepowych wafelków nadziewanych
  • 150 g twarogu sernikowego
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • mała łyżeczka cukru waniliowego

Szybka przekąska z wafelków - przygotowanie

Wafelki wrzucamy do gorącej wody i gotujemy, aż się rozpadną . Ugotowane przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, cukier i cukier waniliowy, blendujemy i przygotowujemy masę jak na kluski . Odstawiamy na 30-40 min. do lodówki.

W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju. Uzyskaną masę dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok, aby nieco przestygła.

Z ciasta przygotowujemy „kluseczki”, w formie kulek albo nawet kopytek . Każdą kluseczkę obtaczamy w czekoladzie i układamy na kratce, żeby polewa zastygła . Serwujemy, kiedy są już schłodzone, a polewa trzyma się na przekąskach .

Zajrzyj tutaj po więcej przepisów na świetne przekąski np. na sylwestra . O te wytrawne roladki goście dopominają się non stop .

gotowe słodycze.jpg
youtube.com/@Cookrate.Polska

Źródło: YouTube / Cookrate.Polska

Rozbijam jajko i wlewam je do lejka kuchennego. Żałuję, że dopiero teraz poznałam tę sztuczkę
Żadne mleko, żadna cebula, od dawna ich nie używam. W moim domu hitem są schabowe z tej marynaty
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy