Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Rozbijam jajko i wlewam je do lejka kuchennego. Żałuję, że dopiero teraz poznałam tę sztuczkę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2023 16:57

Rozbijam jajko i wlewam je do lejka kuchennego. Żałuję, że dopiero teraz poznałam tę sztuczkę

rozbijanie jajka
Źródło własne

Ta prosta kuchenna sztuczka bardzo ułatwia codzienne gotowanie. Do jej zalet należy również, że pomaga… oszczędzić jajka. Weź w ręce lejek kuchenny i poznaj jego nowe zastosowanie. Szczegóły znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jak robijać jajko

Rozbijanie jajek to pozornie łatwa rzecz. Niestety, nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Najtrudniejsze jest oczywiście wybicie jajka tak, żeby żółtko pozostało w całości.

Żółtko otacza bowiem błona, która jest dość gruba i elastyczna. Nie powinno więc być problemu z poprawnym wybiciem go. Gorzej jeśli błonka ta zostanie naruszona – wtedy żółto rozlewa się zupełnie. Najprościej więc rozbić jajko na jajecznicę, gdzie, rozlane czy nie, w końcu będzie wymieszane.

Oddzielanie białka od żółtka
Canva
Żadne mleko, żadna cebula, od dawna ich nie używam. W moim domu hitem są schabowe z tej marynaty

Sztuczka na rozbijanie jajka

Gorzej jeśli potrzebujemy rozdzielić białka i żółtka. Jak wiadomo, białko zanieczyszczone choć odrobiną żółtka nie ubije się nam na sztywną pianę. Oddzielanie jajka jest dość łatwe dzięki znanej w naszych domach metodzie przelewania ze skorupki do skorupki.

Drugą metodą jest oddzielenie dwóch części jajka na dłoni. Polega ona na tym, by pozwolić płynnemu białku przeciec przez palce, a żółtko zostawić sobie na ręce. Pomaga nam w tym fakt, że palce są miękkie i nie mają ostrych krawędzi, więc żółtko powinno ocaleć.

Wybijanie jajka lejkiem

Obie te metody mają jednak swoje wady. Kiedy za dużo manipulujemy skorupkami, efekt nie jest gwarantowany, a do tego ryzykujemy, że drobinka jajecznej skorupki przedostanie się do którejś z części. Cedzenie przez palce to za to proces dość brudny, a czyste ręce w kuchni zawsze są w cenie.

Dlatego z pomocą przychodzi mi kuchenna sztuczka polegająca na cedzeniu jajka np. w lejku. Lejek o wąskim ujściu należy umieścić nad szklanką lub miseczką. Następnie można bardzo delikatnie rozbić jajko, a jego zawartość wylać na lejek. Żółtko jest na tyle zwarte, że nie przecieknie przez szyjkę lejka. Białko natomiast w całości znajdzie się na dole. Teraz pozostaje tylko obrobić składniki i ugotować coś pysznego.

Sprawdź nasz sposób na proste domowe eklery. Ten deser dla najmłodszych zachwyca nie tylko smakiem.

Oddzielanie żółtka jajka
Źródło własne