Rozbijam jajko i wlewam je do lejka kuchennego. Żałuję, że dopiero teraz poznałam tę sztuczkę
Ta prosta kuchenna sztuczka bardzo ułatwia codzienne gotowanie. Do jej zalet należy również, że pomaga… oszczędzić jajka. Weź w ręce lejek kuchenny i poznaj jego nowe zastosowanie. Szczegóły znajdziesz w dalszej części artykułu.
Jak robijać jajko
Rozbijanie jajek to pozornie łatwa rzecz. Niestety, nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Najtrudniejsze jest oczywiście wybicie jajka tak, żeby żółtko pozostało w całości.
Żółtko otacza bowiem błona, która jest dość gruba i elastyczna. Nie powinno więc być problemu z poprawnym wybiciem go. Gorzej jeśli błonka ta zostanie naruszona – wtedy żółto rozlewa się zupełnie. Najprościej więc rozbić jajko na jajecznicę, gdzie, rozlane czy nie, w końcu będzie wymieszane.
Żadne mleko, żadna cebula, od dawna ich nie używam. W moim domu hitem są schabowe z tej marynatySztuczka na rozbijanie jajka
Gorzej jeśli potrzebujemy rozdzielić białka i żółtka. Jak wiadomo, białko zanieczyszczone choć odrobiną żółtka nie ubije się nam na sztywną pianę. Oddzielanie jajka jest dość łatwe dzięki znanej w naszych domach metodzie przelewania ze skorupki do skorupki.
Drugą metodą jest oddzielenie dwóch części jajka na dłoni. Polega ona na tym, by pozwolić płynnemu białku przeciec przez palce, a żółtko zostawić sobie na ręce. Pomaga nam w tym fakt, że palce są miękkie i nie mają ostrych krawędzi, więc żółtko powinno ocaleć.
Wybijanie jajka lejkiem
Obie te metody mają jednak swoje wady. Kiedy za dużo manipulujemy skorupkami, efekt nie jest gwarantowany, a do tego ryzykujemy, że drobinka jajecznej skorupki przedostanie się do którejś z części. Cedzenie przez palce to za to proces dość brudny, a czyste ręce w kuchni zawsze są w cenie.
Dlatego z pomocą przychodzi mi kuchenna sztuczka polegająca na cedzeniu jajka np. w lejku. Lejek o wąskim ujściu należy umieścić nad szklanką lub miseczką. Następnie można bardzo delikatnie rozbić jajko, a jego zawartość wylać na lejek. Żółtko jest na tyle zwarte, że nie przecieknie przez szyjkę lejka. Białko natomiast w całości znajdzie się na dole. Teraz pozostaje tylko obrobić składniki i ugotować coś pysznego.
Sprawdź nasz sposób na proste domowe eklery. Ten deser dla najmłodszych zachwyca nie tylko smakiem.