Żadne mleko, żadna cebula, od dawna ich nie używam. W moim domu hitem są schabowe z tej marynaty
Do jedzenia schabowych nikogo nie trzeba namawiać. Jednak warto spróbować czegoś innego, niż moczenie mięsa tylko w mleku i cebuli. Ta wyrazista marynata sprawi, że odkryjecie kotlety schabowe na nowo. W moim domu wszyscy za nimi przepadają.
Schabowe w zupełnie nowym wydaniu
Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Jadamy je na co dzień i od święta. Bywają podawane podczas przyjęć okolicznościowych i bez żadnej okazji. Wszystko, dlatego, że cenimy sobie smak tego dania. Soczyste mięso i pyszna panierka, to jest to, co lubią Polacy.
Zwykle mięso schabowe moczymy w mleku i cebuli. Ten zabieg ma sprawić, że schab będzie mięciutki i delikatny. Radzimy, by tym razem inaczej zrobić marynatę. Będzie ona wyrazista, a kotlety wyjdą pyszne, jak nigdy wcześniej.
Rewolucja w Biedronce staje się faktem. Klienci na tę zmianę czekali od wielu latMarynata, która nadaje smaku schabowym
Marynata, którą polecamy, nie ma zmiękczyć mięsa. Jej zadaniem jest nadanie wyjątkowego smaku schabowym. Dlatego pełna jest aromatycznych przypraw, które sprawią, że schabowe będą inne, a jednocześnie jeszcze lepsze niż zwykle. W marynacie znajdziemy majeranek, czosnek, keczup i musztardę.
Wystarczy w niej zamoczyć mięso i zostawić nawet na 3 dni. Czas jest tu kluczowy. Taka marynata nada doskonałego smaku tak lubianym schabowym. Warto w ten sposób zrobić je na rodzinny obiad. Każdy smakosz będzie zachwycony.
Jak zrobić schabowe w wyrazistej marynacie?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 jajka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki keczupu łagodnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie schabowych zaczynamy od oczyszczenia mięsa i pokrojenia go w plastry. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozbijamy. Teraz w misce przygotowujemy marynatę, czyli wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do jajek dodajemy przyprawy, keczup i musztardę.
Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do nich mięso. Powinno się marynować, co najmniej 12 godzin. Kotlety smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Danie będzie miało wyrazisty smak i aromat. Tak przyrządzone mielone rozpływają się w ustach. Wypróbuj też koniecznie ten niebanalny sposób na boczek.
Źródło: gotujmy.pl