Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moje leniwe wychodzą obłędnie mięciutkie. Z twardymi kluskami pożegnałam się, gdy przestałam popełniać ten błąd
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.12.2023 18:03

Moje leniwe wychodzą obłędnie mięciutkie. Z twardymi kluskami pożegnałam się, gdy przestałam popełniać ten błąd

kluski leniwe
YouTube/ @ed_cooking1765

Czy lubicie kluski leniwe? U mnie w domu rodzina się nimi zajada. Wszystko dlatego, że robię leniwe, które są idealnie delikatne. Wszystko dzięki wyeliminowaniu powszechnego błędu.

Mięciutkie leniwe na rodzinny obiad

Kluski leniwe są daniem, które warto przyrządzić na świąteczny obiad. Są bardzo smaczne, pożywne i trudno sobie odmówić kolejnej porcji. Jednak zdarza się, że wychodzą zbyt twarde. Nie takich leniwych przecież oczekujemy. Zależy nam, by to szybkie danie było mięciutkie i rozpływało się w ustach. 

Jak uzyskać taki kulinarny efekt? Wystarczy nie popełniać pewnego błędu. Odkąd tego nie robię, leniwe wychodzą obłędnie mięciutkie. Przestałam dodawać zbyt wiele mąki do leniwych. Dzięki temu są tak smaczne. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube ed_cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

kluski leniwe
Canva/arfo
Rozbijam jajko i wlewam je do lejka kuchennego. Żałuję, że dopiero teraz poznałam tę sztuczkę

Jak zrobić mięciutkie leniwe?

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie leniwych zaczynamy od zmielenia twarogu i dodania mąki. Wbijamy jajka, dosypujemy cukier, szczyptę soli i mieszamy wszystkie składniki. Wyrabiamy dokładnie ciasto, dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki. 

Ciasto po wyrobieniu nadal może być nieco lepkie. Ta właśnie cecha daje złudne przekonanie, że potrzebujemy dosypać więcej mąki. Zapewniam jednak, że ilość podana w przepisie jest wystarczająca. Te proporcje pozwolę uzyskać idealne leniwe.

Następnie kroimy na ukos i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z roztopionym masłem, bułką tratą i cynamonem. 

Na to uważaj podczas robienia leniwych

Kluski leniwe wyjdą niezwykle mięciutkie, gdy nie dodamy zbyt dużo mąki. Jej nadmiar sprawi, że danie będzie twarde i nie tak smaczne. Dlatego kilka łyżek mąki w zupełności wystarczy, by leniwe zachwycały smakiem. Tak przyrządzone leniwe wyjdą miękkie i delikatne jak nigdy wcześniej.

Przygotujcie je na rodzinny obiad. Takie danie będzie smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Mięciutkie leniwe, które pachną cynamonem, aż proszą się o dokładkę. Każdy chętnie po nią sięgnie. 

W trymiga robię bajecznie pyszne kokosanki. Ta sałatka znanego kucharza zawsze robi furorę przy stole.

leniwe
Canva/arfo

Źródło: YouTube/ @ed_cooking1765, przyslijprzepis.pl

Zdjęcia: screen YouTube/ @ed_cooking1765