Wlej do rosołu zamiast maggi. Nada mu aromatu, a będzie o wiele zdrowszy
Doprawiasz rosół maggi? Przyprawa nie jest ani smaczna, ani zdrowa. Maggi zawiera wyłącznie konserwanty i sztuczne ulepszacze smaku. Zamiast niej wybierz jasny sos sojowy. Sos ma o wiele lepszy skład, a dzięki niemu rosół jest przepyszny.
Jak ugotować smaczny rosół?
W rosole kluczowe jest mięso. Zupę ugotuj z udek z kurczaka i dodaj kawałek pręgi wołowej lub szpondru. Możesz dodać także kawałek kaczki lub szyjkę z indyka. Rosół ugotowane na dwóch lub trzech rodzajach mięsa będzie o wiele pełniejszy w smaku.
Mięso i warzywa zawsze zalewaj zimną wodą. Całość gotuj na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Rosół ma się pyrkać, nie może wrzeć, ponieważ straci smak. Wywar ma być mięsny, warzywny i bardzo aromatyczny.
Sól lub produkty, które ją zawierają, zawsze dodawaj do ugotowanego już rosołu, kiedy mięso i warzywa są miękkie. Sól zamyka pory w mięsie, przez co wywar będzie smakował i wyglądał jak woda z warzywami.
Zapomnij o magii. Jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy produkt, którym doprawisz rosół
Do rosołu zamiast maggi wlej łyżkę lub dwie jasnego sosu sojowego, w zależności od wielkości garnka i smaku. Zupa doprawiona sosem popularnym w azjatyckiej kuchni będzie miała piękny kolor, wspaniały aromat i wyraźny smak. Sos sojowy wlej pod sam koniec gotowania, kiedy rosół będzie już gotowy.
Sos sojowy jest o wiele zdrowszy od maggi. Produkuje się go z nasion soi, dodatku innych zbóż i wody. Sos nabiera mocy i koloru podczas fermentacji. W składzie maggi natomiast znajdziemy niewielką ilość wyciągu z lubczyku oraz ogromną ilość soli i środków konserwujących.
Te produkty wzmocnią smak rosołu. Zawsze dodawaj je do zupy
Oprócz mięsa i warzyw rosołowych, koniecznie dodaj opaloną nad ogniem cebulę, kawałek kapusty włoskiej. Możesz dodać również dosłownie 2 małe, suszone grzyby, łodygi selera korzeniowego, gałązkę lubczyku, zieloną część pora i spory pęczek natki pietruszki.
Rosół gotowany z tymi dodatkami będzie przepyszny. Pod koniec gotowania warto dodać również szczyptę mielonej kurkumy, która wzmocni kolor i smak wywaru. P amiętaj, że rosół powinien gotować się na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. To sekret doskonałego smaku.
Z warzyw i mięsa po rosole zrobisz wyśmienity pasztet do smarowania pieczywa . Mięso przyda się także do zrobienia farszu na gołąbki . Farsz będzie o wiele bardziej soczysty i smaczniejszy.