Smakosze.pl Przepisy Wlej do słoika 3 składniki i mocno potrząśnij. Nie ma lepszego sosu do sałaty
canva/carlosdelacalle

Wlej do słoika 3 składniki i mocno potrząśnij. Nie ma lepszego sosu do sałaty

19 maja 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiosną na naszych stołach często pojawia się sałata. Serwujemy ją do dań obiadowych, a także dodajemy do sałatek. Warzywo to ma tę zaletę, że przyrządza się je raz, dwa. Przy tym doskonale smakuje i dostarcza dużo cennych składników. Jeśli znudziła Ci się sałata ze śmietaną, wypróbuj nasz prosty sos. Jest idealny do chrupiących listków solo i w przekąskowych mieszankach.

Jak zwykle podajemy sałatę?

W polskiej kuchni najpopularniejszym sposobem podawania sałaty jest wymieszanie jej ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Całość doprawia się solą i pieprzem, czasem też cukrem. Można posypać posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie koperkiem.

Tak przygotowana sałata jest bardzo smaczna i doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych. Jednak dla niektórych osób śmietana jest zbyt ciężkim dodatkiem i szukają jej lżejszego zamiennika. Oto prosty sos, który doskonale pasuje do sałaty.

Nie zgadniecie, kto szykował jedzenie na przyjęcie komunijne córki Cichopek. Trudno uwierzyć

Jak zrobić prosty i pyszny sos do sałaty?

Do przygotowania tego sosu wystarczą 3 składniki. Jeden z nich jest kwaśny, drugi słodki, a trzeci to oliwa z oliwek. Ta kompozycja doskonale się uzupełnia i tworzy naprawdę pyszną całość.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób na prosty sos do sałaty

Oliwę z oliwek, syrop malinowy i ocet balsamiczny wlej do małego słoiczka, zakręć i energicznie nim potrząśnij. Sos jest już gotowy.

Przed wstrząśnięciem składników do słoika możesz też dodać trochę soli i pieprzu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyprawami tymi oprószyć sałatę.

Jeśli nie masz syropu malinowego możesz go zastąpić np. miodem albo syropem klonowym. Zamiast octu balsamicznego możesz użyć octu jabłkowego lub winnego albo soku z cytryny.

Tak przygotowany sos doskonale pasuje do sałaty lodowej, rukoli, roszponki i rzymskiej. Możesz nim też polać sałatki zawierające oprócz wyżej wymienionych sałat także pomidory, ogórki, cebulę, kukurydzę czy ser.

Sprawdź, jak przedłużyć świeżość sałaty , a także po czym poznać świeżą sałatę .

canva/bbostjan


W Biedronce ceny tak niskie, aż wprowadzili limity. Grzech nie skorzystać
Zalej nim bułkę i dodaj do mięsa. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy